När hemmaföraren Hanna Berzelius körde EM i Estland passade hon på. Amanda Elvin tog starten i Dam–klassen, ledde hela vägen och körde hem sin första seger i en Klassiker.
– Det var jäkligt roligt, sa Elvin efter segern. 

Totalt 42 tjejer kom till start när Dam–klassen på Stångebroslaget skjutits iväg tio minuter efter herrarnas elitstart. Tre varv skulle köras och det var Amanda Elvin som, trots en inte helt perfekt start, var snabbast in i första böj.

Och det var Elvin som på förhand var favorit till segern. Fjolårssegrarinnan Hanna Berzelius saknades nämligen, i och med att den andra EM–deltävlingen avgjordes i Estland samma helg (separat text kommer).

Elvin, som bytt 125:an mot en 2-taktare med dubbelt så stor kubik, kunde också behålla ledningen över det första varvet. Även om det inte var med mycket. Lina Petersson, trea 2016, jagade där bakom och Elvin fick bara en 20 sekunder stor lucka.

Den dubblerades dock över varv nummer två, Elvin gjorde dessutom ett snabbare tankstopp, och då gjorde det inte så mycket att Värmlandstjejen synade mark ett par gånger. Segermarginalen blev till slut precis under minuten.

– Jag blev stum i början och det tog ett varv innan jag kunde börja slappna av. Sen flöt det bara på. Det var jäkligt kul att kunna vinna, sa Elvin som tog karriärens första Klassiker–seger.

Peterson höll andra platsen med en halvminuts marginal ner till trean Emelie Borg Nilsson, sedan var luckan större ner till Johanna Götvall och Emelie Printz som rundade av topp–5.