Missade ni när den sjufaldige endurovärldsmästaren Anders Eriksson gjorde debut i Mästarnas Mästare i går? SVT är public service, och naturligtvis går det lika bra att se programmet i dag. 

Här hittar ni det. Redo att beskåda när helst ni känner för det.

I Race Magazine nummer 3, som finns ute i butikerna nu, går att läsa ett längre reportage om Mästarnas Mästare. Men vi bjuder på ett litet utdrag av texten också här på racemagazine.se

•••

LEIJNEGARD: ”TUFFASTE SÄSONGEN HITTILS”

Mästarnas Mästare är inte bara ett program för att hylla våra svenska idrottsstjärnor. Det är en tävling också. Per Elofsson, Armand Krajnc, Ingemar Stenmark, Jörgen Jönsson, Magdalena Forsberg, Thomas Ravelli och Danijela Rundqvist har vunnit tidigare. Nu ska en ny mästare av mästare koras.

Den där riktiga åldersmannen eller kvinnan saknas i årets upplaga av Mästarnas Mästare. Basketspelaren Kicki Johansson är äldst med sina 53 men håller fortfarande igång en hel del. Jörgen Persson snart fyllda 50 men har samtidigt knappt lagt racket på hyllan ännu. Kennet Andersson 48 men har knappast lagt på sig en rejäl kagge efter karriärens slut.

Och Anders Eriksson vet ni ju hur han är – älskar såväl träning som tävling och körde SM så sent som i fjol.

Att det var en samling fortfarande ganska aktiva före detta idrottsstjärnor som skulle göra upp i Spanien var också något av det första programledaren Micke Leijnegard slogs av.

– Det var ett gäng där det kändes som att samtliga kunde stå som segrare till slut och det tror jag aldrig att jag känt inför en säsong förut. Det ger en extra kick till programmet. Dessutom var kemin mellan deltagarna riktigt bra i år. De var pigga på att lära känna varandra och nyfikna på varandras karriärer. Det blir bra tv, berättade Leijnegard för Race under pressträffen på SVT.

 

Micke Leijnegard samlade ett gäng fortfarande vältränade före detta atleter i södra Spanien. Foto: Mästarnas Mästare/SVT
Micke Leijnegard samlade ett gäng fortfarande vältränade före detta atleter i södra Spanien. Foto: Mästarnas Mästare/SVT

 

Anders sticker inte under stol med att han förberedde sig inför utmaningen. Om han inte tränar lika hårt som han gjorde under sin aktiva karriär så håller han fortfarande igång kroppen betydligt mer än behövligt. Dels har han sina träningsläger där han går in för att alltid vara en aktiv instruktör och kör mycket motorcykel, och dels har han under i princip hela förra året förberett sig inför årets Vasalopp.

– De vanliga generna kom fram och man vill inte komma oförberedd. Jag började titta på några gamla program för att se vilka grenar som körts och så. Jag har som sagt följt samtliga säsonger och tycker att det är ett av de finaste programmen som finns, så det var ganska lätt att gå upp på morgonen och träna inför det här, sa Anders.

Men att träna inför ett underhållningsprogram i TV är inte det samma som att träna inför exempelvis en SM–tävling eller ett Gotland Grand National.

– Vi fick ju inte veta någonting innan om vilka tävlingar som skulle komma, och den osäkerheten fortsatte även under tiden i huset. Det var nästan den största påfrestningen tycker jag. Under hela karriären så har man alltid vetat vad det är man tränar inför, vad man måste göra. Men nu visste vi ingenting förrän kanske en timme innan det var dags, sa Anders som dessutom fortfarande störs av sina många skador.
– Jag ska inte säga att jag någonsin varit särskilt smidig, men med skadorna har det blivit ännu värre. Jag har brutit lite tävlingar för knäna och ryggen sista åren också och jag var orolig hur det skulle funka. Man fick träna med förstånd och tänka sig för.

En specifik grej Anders kände att han behövde förbereda sig på var hinderbana. Han tog därför kontakt med damförbundskaptenen och förra elitföraren Vanja Kollman, tillika yrkesmilitär, och frågade om inte hon kunde hjälpa till.

– Och vips fick jag chansen att träna med en kille som var svensk mästare i militär femkamp och hinderbana. Jag fick en eftermiddag med honom, med mycket hjälp kring hur man ska tänka. Det var riktigt bra och kanske det roligaste passet inför tävlingen, berättade Anders.

Björn Ferry har ganska nyss avslutat sin elitkarriär och håller fortfarande igång bra, såväl med träning som med skogsarbete. Men någon specifik träning inför Mästarna säger han sig inte ha gjort.

 

Björn Ferry imponerade inte direkt i premiärtävlingen under gårdagen... Foto: Mästarnas Mästare/SVT
Björn Ferry imponerade inte direkt i premiärtävlingen under gårdagen… Foto: Mästarnas Mästare/SVT

 

– Man försökte gissa lite vad det skulle vara för grenar och testade kanske på någon. Typ den mest klassiska – 90 grader. Men det mesta var ju helt nytt sen, sa Ferry och utvecklade om vad han tycker om tävlingsupplägget.
– Det är ju ganska låg nivå på det vi gör, men eftersom man inte kommit i närheten av grenarna tidigare så syns det ju inte utan blir oerhört spännande istället. Det finns en bra bredd på grenarna och det är det jag gillar med upplägget. Det blir betydligt bättre TV också än om vi skulle utmana varandra i varandras sporter. Slår man ut det på hela tiden blir det också rättvist, även om vissa såklart gynnas av vissa grenar.

En annan som fanns med i Erikssons grupp, fotbollsspelaren och 94–hjälten Kennet Andersson, är fortfarande till synes lång och smal. Men någon vidare träningsnarkoman är han inte längre.

– Nej, jag fick snäppa upp träningen lite inför inspelningen. Men sen märkte jag hur vältränade de andra var när jag kom ner och då kände man knappt att man var på motionsbasis. Jag hade nog glömt bort hur jag själv tränade när jag var aktiv, skrattade Kennet som dock insåg att han hade vissa fördelar jämfört med bland andra Anders Eriksson.
– Jag är ganska bortskämd med en hel kropp. Anders fick gå upp och veva igång kroppen länge inför tävlingarna. Jag kan gå upp på morgonen och i princip köra en tennismatch utan uppvärmning. Så jag har snarare blivit lite taggad på att träna mer efter programmet.

 

Anders Eriksson grupp med Björn Ferry, Kicki Bengtsson, Kenneth Andersson, Inez Karlsson och Heidi Andersson. Foto: Mästarnas Mästare
Anders Eriksson grupp med Björn Ferry, Kicki Bengtsson, Kenneth Andersson, Inez Karlsson och Heidi Andersson. Foto: Mästarnas Mästare