Lördagens A-final i Vetlandas lagcup tog slut för David Ruuds del redan i första heatet.
David vurpade och bröt vänster nyckelben, men hans medverkan i elitseriepremiären hemma mot Hammarby (3 maj) ska inte vara i fara.
– Brottet var fint. Nyckelbenet bör vara läkt på två-tre veckor, förklarar Lejonens lagledare Jesper Lindroth.

David Ruud
David Ruud före Adam Skornicki, Vargarna, och Alexander Edberg, Griparna. Tråkigt nog bröt David nyckelbenet i lördagens A-final. Foto: PER GUSTAFSSON

31-årige Ruud var omutlig i fredagens kval på Vetlanda motorstadion. Smålänningen behärskar mästarnas bana bättre än de allra flesta och tog full pott. Vetlanda har som bekant varit hans hemmabana och han är fenomenal på att bygga upp fart längst ut på yttern. Lagvärldsmästarens formidabla urladdning i första SM-finalen för tre år sedan – på just den här arenan – är och förblir klassisk lejonhistoria.
Men lördagens A-final blev ett desto tråkigare kapitel.
David hamnade i ett olyckligt läge i andra kurvan när han utmanades hårt av Dackarnas nya polska nyförvärv Artur Mroczka.
Lejonens lagledare Jesper Lindroth berättar:
– Mroczka gav David en väldigt lång sväng, men David fortsatte att åka på yttern och kom ut så långt på det hala att han drog med fullt ställ in i staketet. Han flög av cykeln framlänges och for med full kraft i marken. Det var det där klassiska fallet som är så typiskt just för nyckelbensskador.
Kraschen kostade en fraktur på det vänstra nyckelbenet. När David undersöktes direkt efter kraschen väcktes farhågor om att det var infästningen uppe vid skuldran som var skadad, men senare under lördagen fick Lejonföraren en exakt diagnos. Han blev röntgad på Värnamo sjukhus. Plåtarna visade att han hade ett fint brott på nyckelbenet. Om läkningen påskyndas med diverse behandling, typ laser, bör smålänningen vara återställd inom två-tre veckor.
I dagsläget ska inte Davids elitseriepremiär vara i riskzonen. Det är 16 dagar till öppningsmatchen hemma mot nykomlingen Hammarby Speedway. Hemmasonen hinner förhoppningsvis bli återställd till dess.
– På sätt och vis var det tur i oturen att skadan var på själva nyckelbenet. Fästet är mer svårläkt, konstaterar Jesper Lindroth.
A-finalen förlöpte dessbättre utan fler tråkiga inslag, men utan sin galjonsfigur blev givetvis Lejonen rejält skadeskjutet. Fjolårets elitserietvåa hamnade på fjärde och sista plats med endast 3 poäng. Segrade gjorde Dackarna på 50 poäng. Grand Prix-föraren Fredrik Lindgren och Artur Mroczka körde båda ihop maximala 12 poäng och Ricky Kling erövrade 11 poäng.
Tvåa kom Vargarna (36) och trea Västervik (32). Hos Vargarna gladde dalmasen Eric Andersson och i Västervik är det värt att framhålla Peter Ljung. Den senare hade två härliga dueller med Lindgren och Kling.
Mer från Vetlanda lagcup får ni på onsdag när nya numret (nummer 5) av Race MC-sport når alla prenumeranter. Självklart var er favorittidning på plats. I samma nummer bjuder vi också på första delen i vår tudelade förhands inför årets elitseriesäsong. Vi inleder med maffiga reportage på Vargarna, Piraterna, Hammarby och Valsarna. Håll till godo!