Inte mindre än arton tidigare GP–vinnare kommer att ställa upp bakom grinden när årets första MXGP–heat släpps i väg imorgon kväll. Därutöver bland andra superstjärnan Ryan Villopoto och vårt svenske hopp Filip Bengtsson. I MX2 gör Jeffrey Herlings ny comeback efter sin skada och börjar jakten på att återerövra titeln från sin förre teamkompis Jordi Tixier. Bara timmar återstår nu innan den första träningen körs, vad säger förarna så här innan det är dags?

Ryan Villopoto, USA, Kawasaki: ”Så här långt har allt vi gjort tillsammans med Kawsaki och Team KRT gått precis som planerat. Jag har bara kört en motocrosstävling på kvällen tidigare, men jag har sett endel videoklipp och vet att det kommer att vara bra förhållanden här.”

Antonio Cairoli, Italien, KTM: ”Jag kommer göra så gott jag kan och försöka att vara på pallen varje helg. Jag älskar 350’n och ser fram emot premiären i Qatar, jag gillar förhållandena där med strålkastarljusen. Som vanligt finns det ett helt gäng förare som kommer att fightas för titeln i år men jag är motiverad. Att köra motorcykel är mitt liv, och att det fortfarande är så roligt gör mig motiverad.”

 

Tuffare motstånd än på flera år väntar sjufaldige världmästaren Tony Cairoli. Foto: KTM Images
Tuffare motstånd än på flera år väntar sjufaldige världmästaren Tony Cairoli. Foto: KTM Images

 

Gautier Paulin, Frankrike, Honda: ”Det känns skönt att lämna vintern bakom sig, åka till Qatar och börja tävla igen. Det är det vi har jobbat för. Och det känns alltid skönt att återvända till ett ställe där du vunnit. Det är en bana som jag kör bra på. Hondan kändes bra från start, det är en bra hoj i grunden och HRC har gjort ett fantastiskt jobb med den.”

Clement Desalle, Belgien, Suzuki: ”Får du en dålig start så kommer det vara svårt att ta sig förbi det motstånd som är i år. Men jag bryr mig inte så mycket (om motståndet). Jag kommer göra mitt bästa och se vart det leder. Målet är såklart att sikta mot bra starter. Och att ta några heatsegrar. Jag har gjort endel ändringar på hojen och kör bland annat med luftgaffel nu.”

Kevin Strijbos, Belgien, Suzuki: ”Jag fick en spruta inför tävlingen på Hawkstone Park och det var ok att köra men rätt ömt efteråt (om den skadade handleden). Jag åkte för att kolla upp det efter Valence eftersom det fortfarande störde mig och fick veta att det fortfarande var inflammerat och att jag skulle ta det lugnt ett tag. Bortsett från det känns allt bra och jag är nöjd med perioden och alla körning vi hade i USA.”

 

Kevin Strijbos har haft problem med en handled på försäsongen och är ett osäkert kort i Qatar. Foto: Suzuki
Kevin Strijbos har haft problem med en handled på försäsongen och är ett osäkert kort i Qatar. Foto: Suzuki

 

Jeremy van Horebeek, Belgien, Yamaha: ”2014 var ett fantastiskt år men jag gjorde samtidigt många dumma misstag, nybörjarmisstag. Det var bara mitt andra år i klassen. Nu är det en ny säsong och jag vet inte vad man ska vänta sig. Om jag hade tur förra året? Jag vet inte, men jag tycker inte det. Målet är att fightas för titeln i år och efter några rundor får vi se om det är möjligt. Jag hade en bra hoj förra året men till i år har vi ändrat endel gällande motorkaraktären och nu känns den komplett – precis som jag vill ha den.”

Romain Febvre, Frankrike, Yamaha: ”Det är ny klass, nytt team och ny cykel för mig så det är svårt att säga om jag kommer vara topp–10, topp–5 eller topp–20. Jag vet inte, men det är en stor utmaning för mig och jag vet hur hårt alla runt omkring jobbat inför säsongen så jag hoppas på det bästa.”

Evgeny Bobryshev, Ryssland, Honda: ”Sedan Maggioras GP förra året har jag bara tränat så det var ett långt tag sen jag tävlade. Och därför var det viktigt för mig att köra alla Italienska. Resultaten var inte så bra, men det var bra förberedelser och det känns bra på hojen. Bättre än samma tid förra året och jag ser fram emot Qatar. Nu vill jag bara tävla.”

 

Så länge kroppen håller är det nog ingen som tror att Jeffrey Herlings inte kommer ta tillbaka MX2–titeln. Foto: KTM Images
Så länge kroppen håller är det nog ingen som tror att Jeffrey Herlings inte kommer ta tillbaka MX2–titeln. Foto: KTM Images

 

Jeffrey Herlings, Holland, KTM: ”Efter operationen har jag fått grönt ljus att börja köra igen. Det känns skönt att vara tillbaka på hojen och vi jobbar varje dag för att göra det bättre. Jag kommer såklart inte att vara på samma nivå som tidigare år under starten av säsongen men jag ska försöka förbättra mig hela tiden från de första GP’na och försöka köra till mig bättre resultat.”

Jordi Tixier, Frankrike, Kawasaki: ”Jag är verkligen laddad för premiären. Vi har haft en riktigt bra vinter och försäsong; hojen går utmärkt och det har funnits tid för mig att lära känna alla i det nya teamet. Allt känns bra. Säsongen kommer vara lång och förhoppnings som förra året; det kommer återigen bli viktigt att vara jämn. Jag känner ingen stress över att köra med nummer 1 på plåten, jag valde den för att det alltid varit en dröm för mig att bli världsmästare och då kunde jag inte missa den chansen. Att köra på kvällen är annorlunda och jag kommer inte ta några risker här, alla kommer att vara spända när det premiär.”

 

Jordi Tixier är redo att försvara sin titel, med nytt team och på ny cykel. Foto: Kawasaki
Jordi Tixier är redo att försvara sin titel, med nytt team och på ny cykel. Foto: Kawasaki

 

Jeremy Seewer, Schweiz, Suzuki: ”Det känns annorlunda i år. Förra året vid den här tiden pluggade jag en hel del och var tvungen att balansera mellan allt. Nu har jag kunnat förbereda mig mycket bättre både fysiskt och mentalt genom att helt enkelt spendera fler timmar på hojen. Och jag har tagit ett stort steg framåt. Vad gäller cykeln har vi jobbat hårt på den de senaste veckorna och jag kör bland annat med Kayaba–fjädring nu. Det har tagit tid att hitta rätt setup men det har varit en bra process.”

Pauls Jonass, Lettland, KTM: ”Jag ska samla erfarenhet och bygga upp farten inför kommande säsonger. Formen känns bra, jag sitter på den bästa cykeln av alla och är tacksam över den chans jag fått. Försäsongen har varit bra och jag har jobbat hårt med mina tränare under vintern.”

Källor: Kawasaki, Yamaha, Suzuki, Honda, KTM.

Läs mer inför Qatar: 

Fillibang har hittat tryggheten i Holland

Dags för VM–premiär – här är alla tider som gäller

Rattray ser fram emot första tävlingen sedan augusti