Bara två dagar kvar nu. Sedan inleds Filip Bengtssons hittills största äventyr som motocrossförare – en full VM–säsong. Men mycket är nytt – såväl cykel som team och säsongsupplägg. Och inte minst har han flyttat sin bas från Sverige till Holland. Och till familjen Goovers.
– När jag kommer dit känns det som att komma hem.

Ett helt nytt liv. Ja, nästan så är det faktiskt. Filip Bengtsson fick sitt VM–kontrakt efter att bara ha kört fyra VM–tävlingar under förra året. Men för 24MX Honda Racing räckte det och Bengtsson kunde till i år ta plats bredvid det i Europa betydligt mer välkända namnet Christophe Charlier.

Och istället för att dra igång säsongen framåt april–maj, när SM drar igång, har Bengtsson redan hunnit med två försäsongstävlingar och gör riktig tävlingsdebut redan på fredag, när VM–premiären körs i Qatar.

– Det är det som blir svårt, att man måste vara bra under så lång tid. Från februari till oktober. Sju månader. Jag känner Shaun Simpson bra och han har berättat att han alltid är inställd på att inte vara på topp för tidigt. Det är så många som kommer vara övertaggade, och kanske köra bra också, i Qatar men sen försvinna, säger Bengtsson.

 

Bengtssons teamkompis Charlier är betydligt mer namnkunnig sett till VM och den som pressen från teamet framförallt kommer ligga på.
Bengtssons teamkompis Charlier är betydligt mer namnkunnig sett till VM och den som pressen från teamet framförallt kommer ligga på. Foto: Daniel Ahlgren

 

Ja, när säsongen nu drar igång kommer det vara full fart under sju månader för svensken. 18 VM–race, full SM–säsong som det ser ut idag i alla fall och kanske någon tävling i Holländska däremellan.

Men Fillibang är förberedd. Fystesterna visar resultat bättre än någonsin och den allra mesta tiden sedan förra årets säsong tog slut har Honda–föraren spenderat med träning i Holland. Där kommer han också att ha sin bas under hela året, med den trygghet han funnit hemma hos Jos Goovers i holländska Soerendonk. Här, med fem minuter till Valkenswaard och tio till Lommel, har Bengtsson hittat ett andra hem och en andra familj.

– När vi har varit och tränat i till exempel Frankrike eller Spanien med teamet nu och jag kommer tillbaka till Jos så känns det verkligen som att komma hem. Det är jäkligt skönt och känns som en enorm trygghet. Jag tror att jag hade längtat hem mycket mer om jag inte haft familjen Goovers där nere, menar Skånepågen från lilla Sankt Olof på Österlen.

Och i den familjen finns inte bara svenskvännen pappa Jos, som öppnat sitt hem till Bengtsson. Även sonen Tonny är i allra högsta grad involverad i svenskens satsning för att slå sig in i motocrossens världstopp.

 

Fillibangs fystester visar bättre resultat än någonsin efter en vinter fylld av träning.
Fillibangs fystester visar bättre resultat än någonsin efter en vinter fylld av träning. Foto: Daniel Ahlgren

 

– Han kanske har missat tre träningar totalt under de månader som jag spenderat där nere nu. Han känner mig utan och innan och vi är väl mer som bröder än något annat. Så det känns också jättetryggt att han är med, berättar Bengtsson och fortsätter:
– Det är också en av de största skillnaderna mot till exempel förra årets försäsongsträning. Då åkte jag alltid och tränade ensam, jag hade ingen som visade varvtider eller som mer på daglig basis kunde coacha mig. Det har jag nu i Tonny.

Men just nu är han långt både från Holland och Skåne. I stället har Bengtsson landat i värmen i Qatar, där han på lördag ska köra årets första VM–heat.

Artikeln är omarbetad och förkortad från den större intervju med Fillibang som finns i Race Magazine nummer 2, ett nummer som finns ute i butik nu.