Strax utanför topp–20 i det första heatet. Och på sista poängplats i det andra. Det blev en tuff VM–premiär för Filip Bengtsson i Qatar. Nu tar han nya tag till Thailands GP i helgen.
– Jag kunde kört fortare, men då hade jag fått chansa betydligt mer.

Premiären är avklarad och det kanske är det allra skönaste för 24MX Honda Racings Filip Bengtsson. Resultaten i Qatar blev väl inte riktigt vad han hade hoppats på, men så blev också premiären tuffare än han räknat med.

– Till en början hade jag svårt med inställningarna och vi hittade inte rätt. Vi justerade till tidskvalet men det blev ännu mer fel. Då gjorde vi tvärtom till kvalheatet, fick det åt rätt håll och kvalet gick väl ok, sa Fillibang till Race på telefon från Thailand dit han tog sig under söndagen.

Kvalet slutade med en 19:e plats, en ok placering men inget perfekt utgångsläge på grind till finalerna, särskilt med tanke på att starterna kom att betyda mycket.

 

Innan magproblemen satte Fillibang trettonde snabbaste tid på lördagens träning.
Innan magproblemen satte Fillibang trettonde snabbaste tid på lördagens träning. Foto: Bavo/24MX Honda

 

– På träningen på lördagen körde jag väl egentligen som bäst under hela helgen. I finalerna kände jag mig hyfsat komfortabel men med tanke på var jag stod så hade jag ju 20 meter längre till kurvan. Och med den farten jag hade i heaten så hade jag nog behövt vara med där framme i starten för att kunna vara högre upp, sa Fillibang.
– Annars tycker jag att starterna gick bra med tanke på läget. Jag har kollat på de efteråt och jag fick bra utsläpp tycker jag.

Var det nervöst inför finalheaten?
– Ja, jag var ganska nervös. Dessutom blev jag matförgiftat på eftermiddagen och det gjorde väl inte det hela mycket bättre.

Vad säger du om första heatet?
– Det gick ok till en början. Jag låg med som 17–18 och hamnade bakom Glenn Coldenhoff som jag inte lyckades ta mig om. Tappade lite fokus till slut och då kom det ett gäng och blåste förbi. 22:a totalt, och det var väl inte riktigt vad jag räknat med. Lite snöpligt.

Höll du igen för att undvika krascher?
– Lite så var det. Jag sa till teamet att jag kunde köra snabbare men då kanske jag inte kunde köra nästa helg i Thailand. Så visst, jag chansade definitivt inte utan körde mer på säkerhet.

Lite bättre resultatmässigt i andra och skönt att få med sig poäng?
– Ja, det var skönt. Men jag led mer av matförgiftningen då och orkade inte riktigt. Jag låg 19:e rätt länge men min teamkompis Charlier gjorde en fin uppkörning efter att ha haft problem med bakbromsen och tog sig om med två varv kvar. Men efter första heatet var det skönt att få med sig en poäng i alla fall.

Många hade problem med banan och tyckte den var svår, hur uppfattade du den?
– Den var tuff. Och blev tuffare under tiden. Stenhård under till med grus uppe på. Och vassa stalp. Sen var det annorlunda att köra på kvällen i strålkastarljus, svårare än jag hade förväntat mig. När det var slätt var det ok men lurigt med skuggorna annars.

Vad händer fram till helgens tävling?
– Vi bor någon timme utanför Bangkok, inte så långt från banan, så det blir mest fysträning här. Har just varit och simmat. Cyklarna kommer inte förrän på torsdag så det blir ingen körning för någon, förutom de som åkt tillbaka till Europa.

 

Det kommer bli betydligt varmare när den andra rundan körs dagtid i Thailand, jämfört med den första som kördes på kvällen i Losail.
Det kommer bli betydligt varmare när den andra rundan körs dagtid i Thailand, jämfört med den första som kördes på kvällen i Losail. Foto: Bavo/24MX Honda

 

Läs mer från Qatar:

Maxat, Nagl!

Genette femma i premiären 

Herlings tillbaka med besked

Villopoto: ”Det var ingen bra dag”