Norges främsta motocrossförare just nu är den 17-åriga Genette Våge och hon inledde årets tjej-VM på ett suveränt sätt genom att bli totalfemma.

Den ständigt leende Genette inledde tävlingarna i Losail, Qatar men att vara sexa på den fria träningen och följde upp med att sätta nionde tiden på kvalet. Världsmästarinnan Klara Fontanesi från Italien var snabbast före den före detta franska världsmästarinnan Livia Lancelot.
I det första heatet gjorde Genette ett halvdåligt utsläpp men tog flera placeringar i första kurvan och gick in i andra som fyra. Hon tappade en förare under första varvet men tog snabbt tillbaka fjärdeplatsen. Där låg hon ända fram till slutet, då hon gjorde en rejäl miss och tappade italienskan Francesca Nocera.

I andra heatet var hon bättre med från grinden men blev indragen i en krasch, som gjorde att hon var i väg son 16e. Redan efter första varvet var hon nia och slet sig sedan fram till sjua i mål, vilket gav henne 30 poäng och totalfemma i tävlingen. Lancelot imponerade stort och vann båda heaten före Fontanesi, medan Australiens guldutmanare Meghan Rutledge var totaltrea. Tråkigt nog kunde inte nordirländskan Natalie Kane delta på grund av skada.
Nu åker Genette och de övriga tjejerna till Thailand för den andra deltävlingen till helgen.
– Jag är nöjd med premiären och ser fram emot nästa VM-runda i Thailand. Jag tackar alla som stöttar och följer mig i mitt mål om att bli världens bäste motocross-kvinna, säger Genette Våge.