Många trodde att han skulle vinna redan i Qatar. Men när grinden föll i det första MXGP–heatet stod Ryan Villopoto kvar. Han visade med en grym uppkörning att han blir att räkna med men det var långt ifrån den Villopoto vi vant oss vid att se hemma i USA som gjorde VM–debut.

Det har varit ett par hektiska veckor för superstjärnan Ryan Villopoto inför hans VM–debut. Och inte minst ett par hektiska dagar i Qatar innan det igår så äntligen var dags för race. Men när grinden föll i det första finalheatet stod Villopoto kvar och kickade. Och var hopplöst sist i väg.

– Jag har inte haft ett sånt här hektiskt schema på väldigt länge men jag måste vänja mig vid det, och allt annat. Inklusive hur grinden faller och hur allt fungerar. Det strulade lite i starten idag, det var lite mitt fel och lite hojens, men vi kom tillbaka och körde in några poäng, sa Villopoto efteråt i Kawasakis nyhetsbrev.

När Villopoto väl kom iväg blev det ett par nya misstag under de första varven innan han kunde slita sig upp till en slutlig nionde plats. Det var långt ifrån den Villopoto vi vant oss vid att se i USA, men å andra sidan visade han vad han kunde när han tog sig igenom en stor del av fältet.

– Jag har inte tävlat sedan maj förra året. Det var ingen bra dag men vi körde in lite poäng och det är det vi ska bygga vidare på, sa han och fortsatte:
– Vi har definitivt en del jobb att göra, men det är en del av det. Vi lärde oss mycket den här helgen och kommer vara starkare till nästa GP. Vi måste jobba på setupen och det kommer göra det lite lättare.

Bakbromsen strulade för amerikanen i det andra heatet, där han som sjua tvingades släppa Romain Febvre förbi sig till en slutlig åttonde plats. Foto: Kawasaki
Bakbromsen strulade för amerikanen i det andra heatet, där han som sjua tvingades släppa Romain Febvre förbi sig till en slutlig åttonde plats. Foto: Kawasaki

I andra heatet fick amerikanen en betydligt bättre start och var ut bland de tio. Han låg sedan sjua länge innan han tvingades släppa Yamahas Romain Febvre förbi sig och kunde sluta åtta.

– Det blev lite bättre för varje gång jag var ute på banan. I andra heatet hade jag lite problem med bakbromsen, jag vet inte vad det var men det är en del av sporten. Även om inte teamet åker med hem så kommer vi att kunna förbättra saker under veckan och göra det bättre nästa helg.

Fotnot: Fler artiklar efter VM–premiären i Qatar kommer under dagen.