Två holeshots och ledning under de två heatens samtliga 36 varv. Det var inget snack om vem som var nummer 1 i Qatar. Tyske Max Nagl gav aldrig sina konkurrenter en chans när han dubbelvann VM–premiären i MXGP.

I höstas bestämde sig Max Nagl för att lämna HRC Honda när han inte fick det flerårskontrakt han var ute efter. När det senare blev klart att tysken skulle göra för Ice One Factory Husqvarna Racing i år avslutade han VM–säsongen 2014 bäst av alla med seger i Brasilien och en andraplats i Mexiko.

En rejäl boost inför kommande säsong förstås, lägg därtill den han fått från att ha blivit pappa för första gången och vi visste att det var en taggad Nagl som skulle komma till VM–premiären i Qatar.

Men att han var så taggad, det var det nog inte många som hade sina pengar på.

Antonio Cairoli var aldrig nära, Ryan Villopoto var långt ifrån nära, Gautier Paulin var en bit bakom och Clement Desalle kunde aldrig försöka sätta in någon riktig stöt mot tysken.

– Vi får komma ihåg att det här bara är första GP’t för säsongen och att det är många tävlingar kvar. Men vad ska jag säga. Det är en start man bara kan drömma om och det känns fantastisk att inleda mitt mästerskap såhär, sa Nagl i Husqvarnas nyhetsbrev och fortsatte:
– Jag fick två perfekta heat men de var inte utan svårigheter. Banan var riktigt tuff, särskilt i andra heatet. Du var tvungen att ha fullt fokus hela tiden för det var lätt att göra misstag.

Och Nagl var fokuserad, hela tiden, och han undvek de där misstagen. Det såg ut som att Desalle närmade sig mot slutet av andra heatet men det var nog mer för att Nagl slog av något på takten.

– Jag började bli lite orolig där, för banan var nästan farlig. Men hojen och fjädringen var fantastisk, och jag vet att det hjälpte mig mycket. Alla teamet har jobbat hårt för det här.

Team Manager Antti Pyrhönen i Ice One var förstås också så nöjd han kunde vara med inledningen på säsongen.

– Det är som en dröm för mig. Efter alla utmaningar vi hade som team förra året känns det helt fantastiskt att inleda 2015 på ett sånt här positivt sätt. Och Max förtjänar verkligen det här , han har jobbat så hårt sedan slutet av förra året, gjort det han trott vara riktigt och alltid trott på sig själv. Han var felfri i båda heaten, sa Pyrhönen.

 

Clement Desalle var tvåa i båda heaten efter Max Nagl och imponerade också han.
Clement Desalle var tvåa i båda heaten efter Max Nagl och imponerade också han. Foto: Ray Archer

 

Bakom Nagl kunde Suzukis Clement Desalle, som vann i Qatar för två år sedan, ta hem andraplatsen i årets första GP efter att ha blivit tvåa bakom Nagl i båda heaten. Desalles prestation var imponerande, inte minst när han enkelt kunde passera Cairoli i det första heatet och snyggt ta sig förbi Paulin i det andra.

– Det var ett bra resultat och jag är nöjd både med körning, känslan, hojen och det nya materialet. Vi försöker förbättra oss varje år och det var en bra start på en ny säsong. Starterna kan bli bättre och det kommer jag att jobba på till nästa helg. Nu flyger vi tillbaka till Europa och försöker utnyttja tiden hemma till att förbereda oss för Thailand, sa Desalle i Suzukis nyhetsbrev.

Hondas Paulin, segrare i Qatar förra säsongen, tog den sista platsen på pallen efter att ha kört ihop samma poäng som Cairoli men tagit platsen framför italienaren i det andra heatet. Bakom var Yamahas fabriksförare Jeremy van Horebeek och Romain Febvre bra med som femma och sexa.

 

 

Fotnot: Filip Bengtsson slet sig till en poäng i det andra heatet och vi återkommer med Fillibangs kommentarer om VM–premiären.

 

Läs mer från Qatar:

Herlings tillbaka med besked

Villopoto: ”Det var ingen bra dag”