EnduroGP: Persson och Jonsson på pallen – men Elowsons premiär fick ett trist slut

Micke Persson tog en pallplats den första dagen i Junior. Och efter att ha tvingats bryta lördagen körde Emil Jonsson till sig en pallplats i Youth Cup 125 cc under dagen. För guldfavoriten Albin Elowson slutade helgen tyvärr på sjukhus. En krasch dag ett resulterade i en blödning på levern. 

Eero Remes var omutbar när premiären av EnduroGP 2017 kördes på den regerande E1–världsmästarens hemmamark. Första dagen kördes som klassiska Päijänne Runt, om än något avkortad, och under den andra körde förarna från Vierumäki (start och mål dag 1) ner till utkanten av Helsingfors.

Men trots att dagarna inte var varandra lika, och 26 olika specialprov kördes, var segraren densamma både lördag och söndag. Remes, som kör i Enduro2–klassen, totalvann lördagen med nästan tre minuter före landsmannen Emil Pohjola, vinnare av Junior-klassen. Antti Hellsten rundade av topp–3 totalt på lördagen och vann EnduroGP–klassen.

 

Eero Remes. Foto: Future7Media

 

Finländare la förresten också beslag på plats fyra, fem och sex i totalen genom Henric Stigell, tvåa i Enduro2, samt Marko Tarkkala och Aleksi Jukola, tvåa och trea i EnduroGP.

Som bästa icke finländare hittade vi Matthew Phillps på en sjunde plats, fyra i EnduroGP. I Enduro2 rundade österrikaren Pascal Rauchenecker av topp–3. På 15:e plats i den klassen, med en inkörd poäng, såg vi svenske Yamaha–förare Tommy Sjöström.

Pohjola imponerande stort i Junior när han vann med åtta minuter närmast före Davide Soreca. Bara 14 sekunder bakom italienaren såg vi Micke Persson ta karriärens första pallplats i klassen som trea.

Men dagen kunde slutat än bättre för oss svenskar. Albin Elowson var under sju specialprov med i toppen av klassen, bra med i totalen också förresten, men guldhoppet kraschade tyvärr tufft på det åttonde och tvingades bryta tävlingen.

 

Antti Hellsten. Foto: Futurer7Media

 

Elowson fördes med ambulans till sjukhus i Tammefors, där det efter många om och men konstaterades en blödning på levern.

– De har täppt igen artären och blödningen är på så vis åtgärdad. Men han är kvar på sjukhuset för observation, säger Albins bror Erik på telefon och berättar om kraschen via vad han hör från ögonvittnen.
– Det var inget konstigt egentligen. Han fick ett kast. Cykeln är i princip oskadd. Tyvärr dog det illa när han landade mot ett träd. Innan dess hade han kört riktigt bra efter omständigheterna med foten och en envis förkylning. Foten störde inte men förkylningen gjorde att han absolut inte gick för fullt under de prov han körde. Ändå gick det snabbt.

Hur länge Elowson blir borta är ännu oklart.

– De har inte sagt någonting om det. Men han var uppe och gick i eftermiddags i alla fall, hälsar Erik avslutande.

 

Adam Andersson. Foto: Privat

 

Adam Andersson slutade sjua i klassen och Kevin Olsen på en elfte plats. I Youth Cup 125 cc tvingades både Emil Jonsson och Calle Johansson bryta med maskinproblem. Ironiskt nog dessutom på exakt samma ställe.

Men bättre skulle det bli under dagen. Inte för Calle, som med en trasig cylinder inte kunde starta om, men definitivt för Jonsson i samma klass. Yamaha–föraren körde riktigt bra hela vägen ner till Helsingfors och tog karriärens första pallplats i VM som tvåa.

I Junior inledde Persson starkt men tappade placeringar efter strul och kunde inte upprepa pallplatsen från lördagen. Det blev till slut en sjätteplats för Persson som är totalfyra efter den första helgen.

Framför honom tog Adam Andersson en karriärsbästa fjärde plats i VM’s juniorklass.

– Sjuk tävling. Sträckorna var jättefina men transporterna långa och väldigt tröga. Var mer avslappnad under dagen och tog i under varje meter. Kände också att proven passade mig bättre idag. Mer likt hemma. Nöjd med körningen men gjorde en rätt stor vurpa på fjärde provet och fick ont, hälsar Adam på söndagskvällen.
– Måste också säga att jag är besviken på organisationen. Jag stannade hos Albin efter kraschen för att kolla hur det var med honom. Tappade säkert en minut på det men fick inget avdrag.

 

Steve Holcombe. Foto: Future7Media

 

Kevin Olsen förbättrade också han sin placering från lördagen och blev nia. Eemil Pohjala tog en ny seger men var inte lika bra med i totalen den här dagen.

Eero Remes var dock precis lika bra och tog en ny seger i Enduro2, samtidigt som han alltså var totalsnabbast av samtliga. Han vann klassen närmast före Josep Garcia och Henric Stigell. Tommy Sjöström plockade två nya poäng som 14:e.

I EnduroGP vann Antti Hellsten igen, men den här gången lyckades två icke finländare klämma sig in på pallen – regerande världsmästarna Steve Holcombe, tvåa, och Matthew Phillips, trea.

Fotnot: Mycket mer om premiären av EnduroGP läser ni i nästa nummer av Race Magazine.

Marknadsför er i RACE!

Vi har alltid en plats för Ert företag i vår tidning. Vi vill kunna stoltsera med att just Ni finns med i vår tidning, och förhoppningsvis kan ni vara stolta över att vara med i Race. Vi har en bred åldersgrupp, allt från ungdomar till äldre läsare. Är Ni intresserad av att veta mer om företagsannonsering, läs mer här! Det går naturligtvis jättebra att komplettera med en annons här på webben.

Race på Twitter

[ + ]