FIM Europa har satt press på de fyra förare som är kvalificerade att köra både EM och VM, att välja mellan mästerskapen. Det har fått kvartetten Tomasz Gollob, Andreas Jonsson, Nicki Pedersen och Emil Sayfutdinov att ilskna till och reagerar nu med att stå bakom en skrivelse via den internationella förarföreningen Metanol, där man förkastar FIM Europas beslut. 

– Det som uppstått är väldigt tråkigt, och det tråkigaste är att det drabbar den sportsliga biten i första hand. Vad som ligger bakom eller hur det blivit så här, har jag ingen insyn i. Men jag kan bara hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och att det här reder upp sig, utan att vi behöver välja, säger Andreas Jonsson till Race under fredagseftermiddagen.
Nämnda fyra förare har hela tiden haft för avsikt att köra båda mästerskapen, fram till FIM Europa kom med sitt besked att förarna måste välja.
– En sak är om man inte vill och väljer bort något själv, men det här handlar det om att inte får delta i det ena mästerskapet och tvingas välja. Det känns väldigt fel. Det är ungefär som att kör du SM så får du inte köra VM. Alla vill ha sporren att bli världsmästare och europamästare under en och samma säsong, fortsätter Andreas Jonsson.
Den som gjort skrivelsen till FIM Europa är den internationella förarföreningens ordförande, polacken Krzysztof Cegielski. I den skrivna protesten hänvisas bland annat till EU:s lagar om fri arbetsrätt i Europa, och det står bland annat att ”vi kommer inte att acceptera situationen när vi begränsas på ett sådant här obegripligt och orättvist sätt”, läs skrivelsen i sin helhet nedan. Enligt uppgift undersöker One Sports, som driver EM-serien (Speedway European Championship) möjligheterna att dra FIM Europa inför rätta i hopp om att få beslutet hävt.
Hur långt är ni förare beredda att driva detta?
– Det vet jag inte. Jag är inte drivande själv, utan har bara gått ut med min åsikt så här långt. Jag har inte pratat med Nicki, Gollob eller Emil om det här, utan fått informationen om att de ställer sig bakom samma skrivelse, säger Andreas Jonsson som inte själv har fått någon information från FIM Europa om deras beslut, varken skriftligen eller muntligen, lika lite som han fått breefing eller information från VM-arrangören BSI i ärendet.
Om du skulle tvingas välja, vad går först då?
– VM.
* Noterbart är att FIM Europa inte är samma sak som FIM, där bland annat svenske Tony Olsson jobbar som race director. FIM Europa har sitt säte i Italien och driver Europamästerskapen, medan FIM finns i Schweiz och driver Världsmästerskapen. De är två juridiskt helt skilda organisationer.
Skrivelsen till FIM Europa