Moto Club of Lacapelle Marival arrangerar på söndag Motocross of Masters. En tävling som mer eller mindre blir ett genrep inför MXGP–premiären i England två veckor senare. Och mängder av VM–förare finns på plats – däribland ett gäng tidigare världsmästare. 

Ja, det kommer bli åka av på crossbanan i Lacapelle Marival på söndag, när mängder av VM–förare samlas för att dels genrepa inför årets MXGP–premiär och dels fightas om segern i Motocross of Masters. Och då är det faktiskt bara knappt fyra månader sedan de var där sist. Så sent som i oktober kördes nämligen fjolårets tolfte VM–deltävling på banan.

– Vi tvingades ställa in Masters 2021 på grund av covid och därför var det viktigt för oss att köra 2022. Även om det blev tight på efter MXGP-tävlingen i höstas – våra funktionärer har verkligen gjort ett hästjobb. Och vi förbereder oss på precis samma vis nu som vi gjorde då, säger Moto Club of Lacapelle Marivals president Vincent Ayroles.

Mängder av fabriksförare och andra förare som ska köra full VM–säsong finns som sagt på plats och i MX1–klassen ser vi bland annat Jeremy Seewer. Schweizaren kommer med bevisat bra form efter att ha vunnit MX1-klassen vid den första rundan av International Italian Championship på Sardinien förra helgen. Yamaha–föraren blev sedan tvåa bakom Tim Gajser i superfinalen.

Gajser kommer inte till start i Frankrike, det gör däremot bland andra Arminas Jasikonis, som bytt Husqvarna mot Yamaha, Jed Beaton, MX1-rookie hos F&H Kawasaki, och Ben Watson, ny i Kawasakis nya fabriksteam. Vidare startar också JWR Honda-duon Seva Brylyakov och Davy Pootjes, Thomas Kjer Olsen, Brian Bogers och Pauls Jonass, som alla tre bytt märke inom den österrikiska familjen, samt Seewers teamkompisar Glenn Coldenhoff och Maxime Renaux. Den regerande MX2–världsmästaren gör därmed debut på 450–hojen.

I MX2 ser vi tre svenskar till start. Intressantast blir kanske att följa Isak Gifting, som tävlingsdebuterar för sitt nya team Hitachi KTM fuelled by Milwaukee. På grinden kommer vi också få se Leopold Ambjörnsson, som imponerade med en tiondeplats i MX2-klassen vid International Italian Championship förra helgen. Ambjörnsson kvalade därmed in till superfinalen, där han blev 24:a. Den tredje blågula som kommer till start är Rasmus Andersson, som i och med att han gått ner på 250 igen valde bort supercrossen i Danmark för att istället köra mot samma kubikmotstånd på crossbanan i Frankrike.

Med i 250–klassen finns också bland andra Red Bull KTM’s Tom Vialle, Husqvarnas Roan Van de Moosdijk och Kay de Wolf, Yamahas Jago Geerts, Diga Procross KTM’s Liam Everts, samt norrmannen Kevin Horgmo, som i år tillhör F&H Kawasaki Racing Team.