Det var en av säsongens mest spektakulära olyckor. Och också en av de otäckaste. Jacob Weimer hoppade kort och bakifrån kom Trey Canard i luften med framhjulet rakt i nacken på stackars Weimer. Båda gick hårt i backen och de kommer inte köra någon mer supercross den här säsongen. Kanske tyngst för Canard ändå, som var tvåa i mästerskapet och hade god chans på en pallplats totalt.

Under gårdagen opererades såväl Jake Weimer som Trey Canard för sin skador. Weimer ådrog sig en hjärnskakning, punkterad lunga, blåmärken på stämbanden, ett större skärsår på kinden och brutet adamsäpple (!).

För Canard stannade det vid ett brutet ben i armen och ett köttsår i ansiktet från en fotpinne, men än värre förstås att han nu missar avslutningen på Supercross–säsongen. Canard var tvåa efter Dungey i mästerskapet efter bland annat två segrar och ytterligare fem tredjeplatser och gick mot karriärens bästa totalplacering.

– Det var en otäck krasch men det kunde vart värre och jag hoppas att Weimer är ok. Jag är besviken för teamets skull, de har jobbat så hårt för mig hela säsongen. Och även om det skulle blivit svårt att ta titeln så har vi vunnit ett par race och jag tror att vi skulle kunna blivit tvåa bakom Dungey, sa Canard i Hondas nyhetsbrev efteråt.

Han opererades som sagt på tisdagen och fick då en kolfiberplatta och åtta skruvar i underarmen, samt att läkarna genomförde en bentransplantation för att påskynda läkningsprocessen. Den uppskattade rehabtiden beräknades till sex till åtta veckor och Canard kommer jobba för att vara tillbaka till det att AMA Pro Motocross Championship drar igång den 16 maj.

– Operationen gick jättebra. Läkarna sa sex till åtta veckor men vi hoppas att det kan gå snabbare efter att ha sett röntgenplåtarna. Jag börjar rehabträningen redan i morgon och kommer göra allt jag kan för att vara tillbaka så fort som möjligt.

Team Honda HRC har i dagsläget inga planer på att fylla Canards plats i Supercrossen med någon annan förare.

Här kan du se kraschen från Detroit:

 

https://youtu.be/3KWZf5XYBik

 

Läs mer om senaste rundan i Detroit:

Dungey närmade sig titeln när Tomac vann

Bogle tog säsongens första seger