Första helgen i maj står för dörren och är det några tävlingar på gång, undrar ni? Jo, tack. MXGP i italienska Maggiora, VM–premiären i enduro i spanska Lalin, MXSM i Uddevalla, som också kör 125 U17 och Sverige Cup, och så USM–enduro i Tidaholm. Om vi missat något? Säkert. 

• Redan helgen efter premiären är det dags för den andra deltävlingen i endurons USM–serie. Tidaholm MK står för arrangemanget den här gången och noterbart är att den trefaldige mästaren i serien, Albin Berglund, den här gången kommer till start. Han får finna sig i favoritskapet i USM3–klassen, där vi dock tror att Gustav Mähler kan bjuda på motstånd. Mähler som ju var helt överlägsen i premiären. I övrigt ser vi fram emot en fortsatt fight mellan Theodor Franzén och Robin Gunnarsson i USM2, samt om någon kan utmana Wiggo Lifvendahl i USM1. Tävlingen i Tidaholm drar igång 10.00 på lördag och totalt 147 förare ser ut att komma till start.

• I Uddevalla samma dag är det dags för tredje deltävlingen i en av crossens USM–klasser, nämligen 125 U17. Där Laban Alm, Hugo Forsgren, Linus Persson och Liam Åkerlund på nytt utmanas av ett gäng snabba norrmän. Samma dag är det på samma banor dags för årets andra deltävling i Sverige Cup, samt DM Västra för 85–kubikarna.

• Och dagen efter på Glimmingen bjuds vi på den tredje deltävlingen i MXSM för MX1–, och MX2–klasserna, samt den andra för MX Women. Totalt 135 förare finns anmälda, 54 i MX1, 59 i MX2 och 22 i MX Women. Spännande att se blir hur resultaten förändras när vi nu går från sandbana och dubbeltävling i Saxtorp, till hårdbana och bara en dag.

• Till start I Uddevalla kommer såväl Tim Edberg som Filip Olsson, som därmed väljer bort den sjunde deltävlingen i MXGP. Tävlingen som avgörs i italienska Maggiora under helgen ser däremot  Alvin Östlund starta, vilket gör att han kommer bli av med sin SM–ledning. Östlund är enda svensk till start i MXGP–klassen, som trots att man kör i Italien inte bjuder på full grind. Vilket det heller inte blir i MX2, där Isak Gifting och Leopold Ambjörnsson är blågula förare till start. I Italien kör också EMX250 och EMXOpen, dock helt utan svenskt deltagande.

• I helgen är det också VM–premiär i enduro, med 13 startande svenska förare – Mikael Persson, Anton Lundgren, Oskar Ljungström, Max Erlandsson, Lucas Vågberg, Max Ahlin, Albin Norrbin, Arvid Modin, Sebastian Olsen, Kalle Ahlin, Patrik Andersson, Christer Andersson och Emelie Borg Nilsson. Spanska Lalin är skådeplats för premiären och ni läser mer här.

• Avslutningsvis kan vi också meddela att Battle of Veklings, den första deltävlingen i nya extremserien Battle of Vikings ”Korståget”, avgörs. Till start kommer bland annat Joakim Ljunggren, Eddie Karlsson och Magnus Thor.