Trots en förkylning i kroppen, och trots att hon tävlat mot juniorkillarna dagen innan, var Matilda Huss i en klass för sig vid SM–premiären hos Huskvarna MK. Värsta konkurrenten Malou Jakobsen var förvisso bara tio sekunder efter i första, men när danskan sedan kraschade bort sig i andra vann Huss med nästan minuten. Bakom imponerades vi framförallt av den 14–åriga debutanten Nellie Fransson.

Efter att Sara Andersen i år valt bort SM–serien, och Sandra Karlsson valt att avsluta sin elitsatsning, anade vi att årets mästerskap skulle stå mellan fjolårsfyran Matilda Huss och den regerande bronsmedaljören Malou Jakobsen. Och duon var överlägsna motståndet när damernas premiär avgjordes hos Huskvarna MK, en vecka efter herrarnas motsvarighet på Saxtorp.

På tidskvalet var Huss dryga sekunden före Jakobsen, som i sin tur hade nästan tre ner till trean Ida Djärf Björklund. Hon följdes i sin tur av Hilda Sjöberg och Alice Welander, medan fjolårets utropstecken Tyra Bäckström noterades för en sjunde tid. Tyvärr kom bara 21 tjejer till start, av vilka fyra skaffat sig Wild card för att köra premiären. Mest spännande av dem utan tvekan den blott 14–årige debutanten Nellie Fransson från Finspångs MS, som var med bra på tidskvalet med en nionde tid.

Huss och Jakobsen var sedan först iväg på det första varvet, när det första heatet släpptes iväg efter lunch. Huss varvade i ledningen och hade redan då fått ett par sekunder lucka. Den danska KTM–förare hängde dock med bra över första halvan av tävlingen, men efter dryga tio minuter kunde svenskan börja distansera sin konkurrent sakta men säkert.

Fyra sekunder blev sex och åtta, innan Husqvarna–föraren avstannande var i mål tio sekunder före Jakobsen. Bakom körde Djärf Björklund in som trea, Sjöberg blev fyra och Tyra Bäckström, efter att ha kört upp sig från sist, fin femma. Julia Svan följde som sexa och Fransson kunde i sitt första SM–heat nå en sjundeplats före Welander, Emilia Andersson och Josefine Berglund.

Ida Djärf Björklund

Andra heatet såg på nytt Huss och Jakobsen vara först iväg, men den här gången såg danskan betydligt hungrigare ut. Kanske började Huss’s förkylning och de två heat hon under lördagen avverkade i Eksjö (MX2 J19) också spela in. Jakobsen kunde ta över ledningen på det andra varvet och pushade på för att skapa en lucka. 

Hon hade ett par sekunder när hon gick ut på det femte varvet, men kraschade där helt på eget bevåg över ett hopp och tvingades bryta efter att ha slagit sönder gasrullen. Huss kunde ta över och i överlägsen stil vinna också det andra heatet – 49 sekunder före Djärf Björklund. Och det trots att Husqvarna Scandinavia–föraren inte ens var särskilt nöjd med sin egna körning.

Sjöberg körde in som trea och där bakom fortsatte Fransson imponera stort med en fjärdeplats. Tindra Johansson rundade av topp fem, före Bäckström, Berglund, Svan, Sofie Schou och Welander. Huss fick kliva överst på pallen som totalvinnare i premiären, med Djärf Björklund och Sjöberg som tvåa och trea. Närmast utanför en pallplats landade Fransson och Bäckström, 14 och 15 år gamla, som fyra och femma totalt.

Nellie Fransson.