Trots fyra starka kort borta visade Frankrike direkt att man blir laget att slå. Pela Renet och Christophe Nambotin tog ansvar och var totalsnabbast under gårdagens första dag. Samtidigt förlorade både USA och Australien varsin man och kommer få slita ont för att nå ikapp fransmännen. 

Antoine Meo, Mathias Bellino, Johnny Aubert och Jeremy Joly. Det är inga dåliga namn det franska World Trophy–gänget saknar nere i Argentina. Trots det kunde man efter den första dagens tävlande parkera i ledning med över minuten till godo ner till USA, och över fem ner till trean Australien.

Mycket tack vare de båda världsmästarna Pierre–Alexandre Renet, E2, och Christophe Nambotin, E1, förstås, som individuellt var etta och tvåa efter de sex proven som tog totalt runt 50 minuter.

Men i E1-klassen hade Nambotin faktiskt också två landsmän som tvåa och trea. Den svagaste klassen måhända, men än dock imponerande. Tvåan där, Marc Bourgeois, imponerade framförallt som totalsexa, medan trean Jeremy Tarroux var totalelva.

USA är alltså tvåa och där lyckades de fem förare som tog sig i mål faktiskt alla slå sig in topp–13. Dock ett stort avbräck förstås att man inte fick med sig alla förare till dag 2 när Husqvarna-föraren Zach Osborne tvingades bryta med maskinproblem redan på dagens andra prov. Det efter att ha varit sjua på första.

Amerikanarna har samtliga visat att de har farten, men det krävs samtidigt ett fortsatt helt felfritt Six Days för att de ska kunna vara med och slåss om guldet.

 

Charlie Mullins och hans amerikanska lag är minuten bakom Frankrike.
Charlie Mullins och hans amerikanska lag är minuten bakom Frankrike. Foto: fim-isde.com

 

Detsamma gäller Australien, där förra årets E2–segrare på Six Days Daniel Milner försvann med en fingerskada på det tredje provet. Kraschen såg enligt uppgift inte ut att vara något spektakulärt men högerhandens lillfinger klämdes mellan styret och några stenar.

– Det har bara börjat men är redan över, skrev Milner på sin Instagram efteråt.

Toby Price imponerade mest av australierna som totaltrea och snabbast i E3, men i kampen om guldet är de som sagt redan fem minuter efter Frankrike. E3–världsmästaren Matthew Phillips debuterade på 350 fyrtakt och var totalt femte snabbaste man.

Fyra i World Trophy, dryga tre minuter bakom Australien, är Spanien där Ivan Cervantes gjorde det bäst som totaltia. Sedan följer Tyskland och Argentina, men det ska nog mycket till om de ska kunna blanda sig i medaljstriden under veckan.

Fotnot: Rapport om svenskarna och Junior Trophy kommer under förmiddagen.