Trots ett par ljusglimtar jämfört med måndagen blev ändå andra dagen av årets Six Days en tung svenskdag. När Joakim Grelsson tvingades avbryta tävlingen efter maskinproblem försvann nämligen de svenska juniorernas chanser att slåss om en medalj. Det svenska Trophy–laget och damerna slutade precis som i går nia respektive sexa, medan Team Östra är kvar på femte plats i klubblagsklassen. 

Efter guldet i Junior Trophy på Six Days 2016 har det varit några tunga år för de svenska juniorgängen. Och inte blev det bättre i portugisiska Portimao den här gången. Joakim Grelssons hoj började gå dåligt redan på morgonen och när dagen var över fanns inget mer att göra. Grelsson valde att inte ställa cykeln i Park Fermé.


Joakim Grelsson.

I och med att samtliga tre förare räknas i Junior–klassen är det svenska laget därmed borta från medaljstriden. Individuellt fanns ändå glädjeämnen, där Max Ahlin kom igång bra efter en tung måndag och körde in som snabbaste svensk på en total 36:e plats. Oskar Ljungström var också strax bakom topp 30 fram mot slutet av tävlingen, men gick omkull på den näst sista sträckan och tappade. 46:a totalt är ändå två placeringar bättre än gårdagen.

I toppen av Junior är Australien fortfarande i täten efter att ha vunnit dagen med dryga två minuter. I sammandraget har man nu 3,5 minuter ner till USA och med Italien som trea, ytterligare två minuter bakom.


USA är efter både i Trophy och Junior.

Trophy–klassen toppas också av Australien, som drog ifrån USA med ytterligare en halvminut idag och nu har 50 ekunder att gå på. Italien slutade trea men är över fem minuter bakom. Individuellt fortsatte Australiens Daniel Sanders att vara snabbast, när han vann dagen dryga halvminuten före Josep Garcia och med USA’s Taylor Robert som trea.

Sveriges Trophy–lag blev precis som i går nior och det är också samma placering man har i sammandraget. De svenskarna Trophy–förarna var otroligt jämna under tisdagen, där Albin Norrbin var bäst som 43:a, sex hundradelar före Rikard Hansson på en 44:e plats. Albin Elowson slutade ytterligare en handfull sekunder bakom som 46:a. Inte alls där vi tänkt oss att se Elowson. Noa Largén slutade på exakt samma placering som under gårdagen, 61:a. 


Albin Norrbin bäst av Trophy–förarna.

De svenska damerna tog ett kliv framåt under tisdagen, där såväl Emelie Karlsson som Emilia Reimander, vars resultat räknades, förbättrade sig några placeringar från måndagen. Karlsson tryckte sig in topp 10, som just tia, och var så bra som femma på en sträcka. Emilia blev 13:e, medan syster Martina körde in som 19:e.

Tjejerna blev precis som i går sexor, men var i alla fall närmare lagen framför den här gången. Man är också kvar på en sjätteplats i sammandraget, tio minuter från medaljplats.


Emilia Reimander var, precis som övriga svenskor, några placeringar bättre på tisdagen.

I Club Team Award är Team Östra kvar på en femteplats efter att ha blivit fyra för dagen. Och man närmade sig därmed medaljplats, dit bara en halvminut nu fattas. Individuellt var David Kadestem på nytt bäst av svenskarna som tolva individuellt av klubblagsförarna.

Team West Lag 1 ligger med som 13:e, där Marcus Adielsson gjorde det bäst i laget, medan Team West Lag 2 drog på sig en maxtid under tisdagen. Marcus Eisner tvingades nämligen meka på hojen istället för att starta, men är tillbaka i tävlingen under onsdagen. I toppen av klubblagsklassen hittas amerikanska XC Gear med bland andra Ricky Russell som etta, och tvåa är Team Lozere AMV, med bland andra Antoine Meo. 


Antoine Meo kan fortfarande.