För 33:e gången i följd körs Ränneslättsloppet i Eksjö till helgen. Och om förare och publik börjat känna igen sig vid det här laget så kommer det bli en delvis ny tävling från och med i år. 

Ja, av olika anledningar har Ränneslättsloppet tvingats genomföra en rad förändringar till årets tävling. Arrangörsklubbarna SMK och FMCK Eksjö, med tävlingsledare Ronnie Johansson i spetsen, har haft betydligt mer att göra i förberedelserna den här gången.

– På grund av Eksjö Kommuns vattentäktsområde så har vårt område minskat markant till i år. Vi har fått tänka nytt på flera håll. Vi har tvingats flytta starten, likaså marknadsgatan och parkeringsdepån. Dessutom har vi gjort om bansträckningen och vänt på varvet. Den stora publikplatsen vid berget har de senaste åren inte varit vad den en gång var och därför har banläggarna försökt hitta nya publikplatser tills i år, berättade Johansson när vi pratade med honom i förra veckan.

Förutom det kommer Elit–starten, med klasserna Elit, Senior, Junior och Dam, den här gången att avgöras redan på lördagseftermiddagen, istället för söndag lunch som vi vant oss vid.

– Svemo har gått in och reglerat varvloppen så att tävlings– och motionsklasser inte får köra tillsammans. Dessutom får inte fler än 800 förare skjutas iväg i samma start. Därför har vi tvingats göra om endel. Glädjande nog har vi i alla fall inte tappat i antal startande utan tvärtom. Den senaste siffran jag fick är rekord, med strax under 2100 föranmälda.

Eliten skjuts iväg 14.30 på lördagen och innan dess har vi hunnit avgöra Öppet Spår på morgonkvisten, vid 8, Militär– och Veteranklasser vid 8.30 samt den stora motionsstarten med åldersklasserna 40–49 år, 50–59 år och +60 år vid 11.00. På lördagskvällen, 18.45, körs också Guldhjälm. Söndagens klasser inleds med de två kvarvarande motionsklasserna, 15–29 år och 30–39 år, vid klockan 8.00, innan det är dags för Ungdomsklasserna att avsluta endurohelgen i Eksjö klockan 11.30.

– Det är lite nervöst med så här mycket förändringar till ett och samma år, men jag tror att vi har koll på det mesta, avslutar Johansson.