Knäskadan var allvarligare än befarat. Och efter att ha undersökts av den erkänt duktige idrottsläkaren Leif Swärd tvingas nu Joakim Ljunggren till ofrivillig vila. Och missar kommande VM-deltävling i Grekland.

Det var under VM-premiären i Spanien som Joakim Ljunggren ådrog sig den knäskada som nu alltså har visat sig vara värre än han först trodde. Han slet med den i Portugal men tvingades under söndagen kasta in handduken efter bara ett varv.

I stället för att förbereda sig för andra omgången i det spanska mästerskapet tog sig Ljunggren i veckan hem till Sverige, där han i Göteborg besökte den erkänt skicklige Leif Swärd, docent i ortopedi och tidigare landslagsläkare i fotboll för England och Sverige, på IFK-kliniken.

Och det var dystra besked Swärd levererade.

– Jag visste att ledbandet var utdraget och att det var vätska i knäet, men det är också en skada på menisken och brosket. En tårtbit av menisken är dålig och söndertrasad. Läkaren sa att han ville att jag bara tränade sjukgymnastik under tre månader, säger Ljunggren till Nerikes Allehanda men hoppas förstås att han ändå ska kunna vara tillbaka till VM–deltävlingarna i Finland och Sverige:

– Då måste jag bara vara tillbaka. Jag ska köra riktigt bra rehab på cykel och i vatten nu, och så ska jag ner igen om tre veckor och magnetröntga knäet igen. Det är bara att hålla tummarna.