Spaniens GP i enduro–VM såg två svenskar kliva upp på pallen i helgen. Joakim Ljunggren tappade mark till Christophe Nambotin men behåller andraplatsen totalt när han var tvåa på söndagens race. Och i Youth Cup 125 cc imponerade Albin Elowsson stort med dubbla andraplatser.

Jocke Ljunggren hade en trög start på lördagens tävling och hamnade efter direkt. Han kom bättre in i åkningen så länge dagen gick men var aldrig riktigt nära en pallplats. Husabergsföraren slutade fyra, bakom Christophe Nambotin, Manuel Monni och Aigar Leok som tog de tre platserna på pallen.

Ljunggren hade till slut 17 sekunder upp till pallen och var en minut och tjugo sekunder bakom Nambotin.

Söndagen började bättre för Karlskogasonen som sedan körde jämnt och bra under hela dagen. Men de riktiga topparna fattades för att störa den omöjlige fransmannen. Kanske var proven för lätta och innehöll alltför snabba partier, där KTM-föraren är i det närmaste oslagbar.

Ljunggren fick i princip fightas med estländaren Leok om andraplatsen från start och kunde gå vinnande ur den striden med 13 sekunder. I och med det behåller svensken sitt avstånd på 10 poäng ner till Leok i sammandraget. Men avståndet upp till Nambotin ökade i stället med 10.

I Youth Cup 125 cc imponerade Albin Elowsson stort under helgen. Även om han inte riktigt kunde matcha totalledaren Jamie McCanney så stod det klart relativt tidigt på lördagen att en pallplats var inom räckhåll.

Och så blev också fallet. Elowsson körde oerhört jämnt och bra och vara bara sämre än femma på ett specialprov. En andraplats blev till slut, med god marginal ner till Matteo Bresolin på tredje plats.

Söndagen gick om möjligt än bättre för den unga Skövdekillen. Eller vad sägs om raden 2, 3, 5, 2, 2, 5, 1, 2, 1, 3, 1, 1 på de 12 proven. Riktigt imponerande. Tyvärr för Elowssons del var McCanney ännu bättre också denna dagen. Men från att ha varit över minuten bakom på lördagen var han bara 15 sekunder efter dag två och han närmade sig därmed Benjamin Herrera som ligger på andra plats i totalsammandraget.

Övriga svenskar som plockade poäng var Robert Kvarnström, med 17 inkörda, och Johan Edlund, som plockade 15, i Juniorklassen, samt Jesper Börjesson, 15, och Oliver Nelson, 1, i Youth Cup.