Eskilstuna–skogarna badar i vatten och det är ingen tvekan om att det kommer bli en blöt Novemberkåsa. Rejält blöt till och med. Men när graderna sjunkit de sista dagarna har nederbörden också kommit som snö, och med dryga 12 timmar till första start lyser marken vit runt Gröndals Motorstadion. Och det ska fortsätta vara kallt.

Återigen är det dags för en av årets stora höjdpunkter i svensk mc–sport, att som vanligt avsluta säsongen. Vi pratar naturligtvis om Novemberkåsan, som den här gången körs av SMK Södermanland i Eskilstuna. De fyra sträckorna är genom att årets program i dag släpptes nu officiella, men många är de förare som varit här och traskat i skogen under veckan. Och upptäckt mindre insjöar där det är tänkt att man med start i morgon klockan 09.01 ska köra motorcykel. 

Hur lång årets Kåsa kommer att bli återstår fortfarande att se. Tanken var att köra ett varv plus en sträcka på dagen och sedan två varv plus en sträcka på natten. Men snacket under dagen sa att man skulle stryka ”plus en sträcka” under i alla fall dagen, eftersom den etappen annars skulle bli för lång. Officiellt hur det blir kommer att presenteras efter kvällens jurymöte. 

Arrangemanget inleddes i eftermiddags med en presskonferens, där man bland annat presenterade ett helt nytt vandringspris för damklassen. Något som tidigare aldrig funnits. Med under presskonferensen fanns också samtliga tre damförare som kommer till start, Hanna Berzelius, Ida Didriksson och Hedvig Dahlberg. Fjolårets tävling i Vimmerby var den första sedan 1999 som såg två kvinnor ta sig i mål under ett och samma år, när såväl Berzelius som Emelie Borg Nilsson lyckades.


Två tjejer i mål i fjol. Tre till start i år. Och nu har tjejerna ett eget vandringspris att fightas om.

Presskonferensen presenterade också de tre förare som är huvudfavoriterna att vinna Novemberkåsan 2019. För många tror nämligen att det är en trio som kommer göra upp om det.

Albin Elowson har två raka inteckningar på den femtonde vandringstrofén, i tävlingens 104 år långa historia. Elowson har haft en delvis tuff säsong, där han missade SM–guldet och sen skadade armen på hösten. Nu kommer han dock i fullt slag, efter en rejäl genomkörare på Six Days där han körde bättre ju längre veckan gick. Elowson har inte stuckit under stol med att det kanske största målet den här säsongen har varit just att ta sin tredje raka seger i Kåsan och därmed ta hem vandringstrofén.

Lika många inteckningar, två stycken, har på samma vandringstrofé Joakim Ljunggren. Efter sex segrar i tävlingen mellan 2007 och 2014 blev Ljunggren den tredje förare genom tiderna att ta hem två vandringskåsor. När han tog sin sjunde seger 2015 blev han den första någonsin att vinna tävlingen sju gånger. Ljunggren vann alltså sedan också en åttonde triumf, 2016, innan han tvingades bryta för två år sedan och fick nöja sig med andraplatsen bakom Elowson i fjol. Nu gör han ett tredje försök att knipa en tredje Kåsa och ta sin nionde seger. Och Ljunggren verkar inte ha slarvat med hemläxan.


Joakim Ljunggren har chans att ta nionde segern och tredje vandringspriset.

Den tredje på förhand största utmanaren om segern är Niklas Persson, som av många tippas kan ge såväl Elowson som klubbkompisen Ljunggren på pumpen i skogarna runt Eskilstuna. Persson kommer från en i den närmast perfekt säsong, där han gick obesegrad genom SM1–klassen och tog guld, och förutom det också blev totaltvåa i SM bakom brorsan Micke. Dessutom vann han Ränneslättsloppet på höstan. Persson har fyra målgångar på sex försök och har varit på pallen två gånger, 2013 och 2015, men –15 var också senaste gången han tog sig runt i tävlingen. 

Övriga utmanare då? Ja, både Martin Larsson och Adam Andersson har varit på pallen tidigare och när de nu kommer till start så lär det vara med sikte på att vinna. Oliver Nelson blir en spännande outsider, som jagar revansch efter en tuff säsong och har bytt sin 500:a mot en 250. Nelson har bara kört Kåsan två gånger tidigare, men tagit sig runt med topp 10–placeringar båda gångerna och vi vet att han alltid är fysiskt stark.


Marcus Adielsson svarade för en fantastisk insats i fjol.

Och det finns fler. Marcus Adielsson har fem raka målgångar trots att han bara hunnit fylla 21 och imponerade stort som trea i fjol. Det har varit en lång, och delvis tuff, säsong för Adielsson, som dock sagt att Kåsan är årets stora mål. Och då tror vi att han vill förbättra den där tredjeplatsen. Robert Friberg har två topp 10–placeringar och är också fysiskt stark, precis som Nelson, och en outsider han med. Precis som Richard Alun, som efter fjärdeplatsen i Enköping för två år sedan lovade att han skulle vinna i hemmaskogarna i Eskilstuna. Och Anton Nordh, med åtta målgångar på nio försök och som sex gånger varit topp 10, går förstås aldrig att räkna bort. 

Lägg därtill Max Ahlin, som debuterade med en 16:e plats i fjol, Rikard Hansson, som ska försöka ta sig i mål för första gången, Johan Edlund, med fem målgångar på åtta försök och tre gånger topp 10, och inte minst Anton Sandstedt, sexa och fyra de två senaste åren, och ni förstår att det finns utmanare såväl om segern, som om pallen och att ens slå sig in topp 10.


Anton Sandstedt gillar Novemberkåsan.