När Joakim Ljunggren fått en halvminut på det första varvet var det nog många som trodde att marginalen ner skulle rinna iväg för den regerande mästaren i Knobby Swedish Enduro Cup. Men sen kom regnet. Och Albin Elowson. Äntligen kunde vi känna igen Husqvarna–föraren efter vårens skador. 

Albin Elowson svarade för en mäktig avslutning när han under gårdagen i Vingåker körde hem årets fjärde deltävling av Knobby Swedish Enduro Championship. Joakim Ljunggren, som vunnit de tre första tävlingarna, tog en tidig ledning men fick det inte att stämma när regnet började ösa ner över de fyra specialproven.

 

Joakim Ljunggren.

 

Elowson var en halvminut efter på det första varvet men plockade in halva tiden på det andra. Och på det tredje hade FMCK Skövde–föraren på riktigt fått upp farten. När varvet var kört och två specialprov återstod hade han istället en halvminuts ledning. Ett avstånd han mer än dubblerade över de två avslutande proven.

Ljunggren kunde hålla andraplatsen och behåller sin ledning i såväl SM2 som Knobby Swedish Enduro Cup – där han fortfarande har råd att missa en tävling och ändå behålla täten.

 

SM2.

 

 

Niklas Persson slutade totaltrea och vann SM1 när Andreas Linusson hade det svårt på den tuffa banan. Linusson nådde inte ens upp på pallen i klassen men hängde ändå i för att rädda en topp–10 placering totalt. Persson leder nu klassen fyra poäng före Linusson och med Johan Edlund, tvåa i Vingåker, ytterligare sex bakom.

 

Niklas Persson.

 

I SM3 svarade Martin Larsson för en ny fin insats och distanserade den här gången Robert Friberg rejält. Friberg stördes dock av en krasch och tvingades efter tävlingen uppsöka sjukhus med smärtor i magen.

 

Martin Larsson.

 

Joakim Grelsson vann JSM1 och gjorde karriärens bästa SM–tävling resultatmässigt när han blev totalfyra. Erik Appelqvist, som vunnit de tre första tävlingarna, hade det tyngre och mäktade bara med en fjärdeplats i klassen. Trots det behåller han totalledningen, fyra poäng före Grelsson. Pontus Skoog svarade också för säsongens bästa insats – tvåa i klassen och sexa totalt.

 

Joakim Grelsson.

 

I JSM2 är Erik Ljungberg fortfarande obesegrad och har nu 16 poäng ner till tvåan Anton Sandstedt, som blev tvåa i Vingåker efter en tuff fight med Victor Broström. Samtliga tre gjorde också bra resultat i totalen – Ljungberg femma, Sandstedt elva och Broström tolva.

 

Erik Ljungberg.

 

Damerna fick det tufft när regnet gjorde banan extremt hal på sina ställen – när samtliga specialprov var körda var Emma Wennbom enda förare utan tidsprick. Tyvärr hann hon inte i tid till sista TK’n och fick en minut. Hanna Berzelius hade snabbaste körtiden, fyra sekunder före Amanda Elvin, men Elvin vann med bara en minuts tidsprick mot Berzelius två. Martina Reimander ledde till en början men tappade och slutade trea.

 

SM Dam.

 

I VRM–klasserna tog Christer Jansson fjärde raka i äldsta och har 24 poäng ner till jagande Johan Norlin, tvåa i Vingåker, närmast. I VRM1 tog Krister Thorell en ny seger, närmast före Jimmy Bysell och Thomas Johansson.

 

VRM1.

 

Fotnot: Mycket mer om tävlingen läser ni i Race Magazine 7, som når prenumeranter redan på fredag.

 

LeoVegas Husqvarna vann teammästerskapet.

 

Bredd.

 

VRM2.

 

JSM1.

 

JSM2.

 

SM1.

 

SM3.