Efter att Albin Elowson brutit Joakim Ljunggrens svit på 39 raka segrar under lördagen fick vi se en av de häftigaste fighterna på länge under söndagen. Knobby Swedish Enduro Championship inleddes på bästa sätt när FMCK Hässleholm körde premiären som en dubbelhelg.

Ja, Albin Elowson lyckades till slut förpassa Joakim Ljunggren från förstaplatsen i Enduro–SM. Ljunggren hade kört 39 tävlingar i rad utan att ta stryk av konkurrenterna när säsongen 2016 skulle inledas hos FMCK Hässleholm.

 

Albin Elowson fick nöja sig med andraplatsen på söndagen.
Albin Elowson fick nöja sig med andraplatsen på söndagen.

 

Men väl där visade Elowson direkt att det var han som hade förberedd sig allra bäst. FMCK Skövde–föraren körde ifrån motståndet och hade skaffat sig en lucka på nästan minuten redan under första varvet. Ett avstånd Ljunggren och de andra inte lyckades krympa.

På söndagen hängde Ljunggren med betydligt bättre, och började på det sista varvet hämta in ett femton sekunder stort försprång som Elowson fått. Inför sista provet skiljde fem och väl där visade Ljunggren vem som fortfarande var kung i de svenska skogarna och lyckades ta sex sekunder. Seger med 1.04 sekunder efter över en och en halv timmes provtid.

– Det var den skönaste SM–segern på länge. Det är betydligt roligare att vinna såhär än att rulla in med två minuter ner till tvåan, erkände Ljunggren efteråt.

 

Joakim Ljunggren visade vem som fortfarande är kungen i skogen.
Joakim Ljunggren visade vem som fortfarande är kungen i skogen.

 

Ljunggren vann således både Swedish Enduro Cup och E2, med Elowson som tvåa i båda klasserna. Pontus Högberg slutade för andra dagen trea i E2, medan E3–segraren Andreas Linusson tog tredjeplatsen totalt.

Linusson var relativt överlägsen i klassen båda dagarna, och det ska mycket till om någon ska kunna stoppa honom från att försvara sitt guld. Martin Sundin och Oliver Nelson delade på varsin andra– och tredjeplats bakom.

 

Vem ska stoppa Andreas Linusson i SM3?
Vem ska stoppa Andreas Linusson i SM3?

 

I E1 var det spridda skurar – Erik Ljungberg, mästare i Junior E1 förra året, tog segern första dagen, men förpassades till tredjeplatsen dagen därpå när Robert Kvarnström vann. Niklas Persson följde upp sin tredjeplats på lördagen med att bli fyra. I sammandraget har Kvarnström försprånget.

Pontus Skoog förbättrade sig från lördagen, en tredjeplats då, och vann Junior E1 närmast före lördagens vinnare Erik Appelqvist efter en härlig fight. Joakim Grelsson, tvåa på lördagen, slutade trea och unge Emil Jonsson kunde bakom topptrion summera två fjärdeplatser.

 

Robert Kvarnström är i topp i SM1.
Robert Kvarnström är i topp i SM1.

 

Adam Andersson hängde med Jesper Börjesson bra i Junior E2 under lördagen men hade inget att sätta emot de två senaste årens silvermedaljör i klassen på söndagen. Börjesson vann och blev samtidigt totalfemma i tävlingen, med Andersson som tvåa och John Ramström som trea.

Dam–klassen, där Amanda Elvin vann på lördagen, såg Hanna Berzelius göra en fantastisk insats under andradagen när hon var snabbast på samtliga åtta prov och krossade motståndet. Elvin fick nöja sig med andraplatsen och Emmily Smalsjö var återigen uppe på pallen som trea.

 

Hanna Berzelius krossade motståndet på söndagen.
Hanna Berzelius krossade motståndet på söndagen.

 

I VRM tog Christer Jansson en ny seger i den äldre klassen, närmast före Olof Adielsson och Olle Elm, medan Krister Thorell fick revansch på Linus Broaar i den yngre under söndagen och vann. Broaar var tvåa och precis som på lördagen körde de senaste tre årens mästare Pär Olsson in som trea.

Fotnot: Mycket mer om SM–premiären läser ni i Race Magazine nummer 5. 

 

Krister Thorell vann VRM1 på söndagen.
Krister Thorell vann VRM1 på söndagen.