Oturen fortsätter grina Calle Bjerkert i ansiktet. När svensken idag var tillbaka i tävlingen körde han soppatorsk mot slutet av etappen och tappade mycket tid. I toppen är HRC Hondas amerikan Ricky Brabec i fortsatt totalledning, men det var den regerande mästaren Toby Price som imponerade mest idag. 

Efter att ha tvingats bryta den tredje etappen i tisdags, och stå över gårdagens, var Calle Bjerkert idag tillbaka på hojen när den femte dagen av årets Dakar kördes mellan Al`Ula och Ha’il, i den nordvästra delen av Saudiarabien. Felet på Bjerkerts hoj, som man först trodde var en trasig bränslepump, visade sig senare vara ett kabelbrott vid switchen för främre- och bakre bensintank, som troligen orsakats vid en vurpa.

Med bakgrund av vad som hänt fick Bjerkert ge sig av näst intill sist av samtliga, men fartmässigt var han långt ifrån sist när tiderna började rulla in under dagen. Han låg med runt 40:e plats under de första 20 milen av specialsträckor, innan han tappade ett tiotal placeringar. Men bara 13 kilometer från mål kom nästa stora smäll för smålänningen i det som är hans första start i Dakar–rallyt. Soppatorsk.

– I efterhand visar det sig att en bränsleventil har läckt. Han fick soppa av en medtävlare men det räckte bara 3 kilometer, sen fick han vänta på soppa från några araber som var snälla. Därav tappade han 39 platser på sista delen, skrev teamet efteråt på Facebook–sidan Calle Bjerkert Rally Raid Team.

Bjerkert tog sig i alla fall i mål och slutade på en 88:e plats. I sammandraget har han ingen placering på grund av den brutna etappen, och att han tvingades stå över gårdagen. Bjerkert får istället köra vidare i klassen Dakar Experience, där tävlingsorganisationen dock ännu så länge inte presenterat några resultat. 


Ricky Brabec fortsätter imponera och leder fortfarande rallyt. Foto: HRC Honda

I toppen av tävlingen hade gårdagens segrare Nacho Cornejo det tufft, när han tvingades gå ut först på en sträcka som innehöll bitvis riktigt tuff navigering. Honda–föraren, som låg trea i sammandraget inför dagen, tog sig till slut i mål på en 15:e plats men tappade nästan femton minuter. Också teamkompisen och totaltvåan Kevin Benavides hade en tuff dag, en åttondeplats förvisso men slagen med tolv minuter. Trots det är han fortsatt trea i sammandraget.

Totalledaren Ricky Brabec höll ihop det betydligt bättre, slutade fyra för dagen och tappade bara tre minuter mot de snabbaste. Amerikanen behåller därmed täten, där han nu har en ledning på dryga nio minuter.

– Det var en bra dag för mig. Morgonen var extrem kall, vilket jag inte riktigt uppskattar, och det var en riktigt snabb etapp. Jag körde med Nacho och vi tog oss i mål, vilket är huvudmålet. Att jag leder sammandraget är fantastiskt. Vi har en bra position för att fortsätta trycka på i morgon, sa Brabec och fortsatte:
– Vi tar det dag för dag just nu, det går inte att ha någon annan strategi. Det är för långt kvar av rallyt för det.


Toby Price vann sin andra etapp och är tvåa i totalen. Foto: KTM Images

Totaltvåa efter fem av tolv körda etapper är dagens segrare, fjolårsmästaren Toby Price – som i och med att han var snabbast tog årets andra etappseger. Red Bull KTM–föraren var i ledning under större delen av dagen.

– Jag borrade ner huvudet från start och hittade ett bra tempo, även om det var svårt där ute. Efter ungefär halva etappen förändrades miljön enormt, med stora sanddyner, sa Price som trivs i sanden.
– Jag lyckades hämta in tid till täten, vilket är bra, och förhoppningsvis kan vi ha ännu en bra dag i sanden under morgondagen.

Betydligt tyngre för Prices teamkompis Sam Sunderland, den regerande världsmästaren i rally, som tvingades bryta årets Dakar efter en krasch. Han flögs med helikopter från platsen för omedelbar kontroll, med befarade skador på rygg och axlar. Teamet meddelade efteråt att han brutit kotor och skuldra, men att han med största sannolikhet ska kunna bli fullt återställd.

Bakom Price var dagens etapp den bästa hittills för Rockstar Energy Husqvarna, som såg Pablo Quintanilla och Andrew Short köra in som tvåa och trea. Chilenaren Quintanilla, som slogs om segern i fjol, tog sig därmed upp som fyra i sammandraget och är 16 minuter bakom Brabec. Före detta supercrosstjärnan Short är tolva, med 30 straffminuter, och över timmen bakom täten.