Nya Zeeland-resenärerna Nicki Pedersen, Andersen, Hancock, Harris och Lindgren testade GP-formen på fredagskvällen i Coventrys öppna tävling Brandonapolis. Men ingen av dessa herrar hamnade i huvudrollen.
Det gjorde en svensk doldis – dalmasen Linus Sundström.
21-åringen lyckades ta hem hela tävlingen mitt framför ögonen på GP-gänget.

Sundström
Linus Sundström (i mtten) lyckades lite överraskande vinna den öppna tävlingen Brandonapolis i Coventry på fredagskvällen. Hans Andersen (till höger) slutade tvåa och Scott Nicholls trea. Foto: IMAGEBANK MEDIA

– Det här var verkligen ett bra sätt för mig att börja den nya säsongen. Det är alltid tufft i de första tävlingarna, men i år känns det som att jag kommit in i det ganska snabbt, summerade en helnöjd piratförare.
I finalen lyckades Linus betvinga Hans Andersen, Scott Nicholls och Edward Kennett. Uppvaktningen från Hans sida var knallhård hela vägen. Finalöverraskningen fick inte en lugn stund, men ägde lugnet och koncentrationen att hålla undan. Hemmaförarna Nicholls och Kennett blev akterseglade. Kennetts chanser förstördes av ett trasigt sadelfäste.
Man kan utan vidare konstatera att Linus hade marginalerna med sig hela kvällen. Blivande vinnaren var på gång att bli utslagen i semifinalen. Han låg sist när Chris Harris chansade för mycket och plöjde rakt in i staketet sedan hans försök att köra om Kennett blivit totalt misslyckat. Harris klarade sig helskinnad men till ledaren Ben Barkers stora besvikelse fick semifinalen stoppas och köras om.
Därmed fick Linus en andra chans – som han tog tillvara på. Avestagrabben kom tvåa efter Kennett och anslöt därmed till Andersen och Nicholls som avancerade direkt till final.
– Jag vann enbart mitt sista heat i grundtävlingen, men jag var jämn hela tiden och det räckte. Sedan hade jag förstås lite tur när Chris vurpade i semifinalen, men i gengäld fick jag inte välja bana i finalen. Nu blev det tvåan och den var det absolut inget fel på.
– Faktum är att Coventry är en av mina favoritbanor i den engelska ligan. Banan är alltid välpreparerad. Jag gillar att komma hit, tillade han.
Som vi nämnde inledningsvis kryllade det av GP-förare på Brandon. Av dem var slutgiltiga tvåan Hans Andersen respektive sexan Chris Harris ensamma om att klämma sig in i den översta sextetten. Greg Hancock var sjua, Nicki Pedersen åtta och Fredrik Lindgren tolva (6 poäng). Fredrik beskrev sin fredagsafton som ”trevande”.
Även GP-premiärens wild card, Jason Bunyan, ställde upp i Brandonapolis. Bunyan hoppade in med kort varsel. Med facit i hand var det ett olycksaligt beslut. Han vurpade otäckt i första kurvan i sitt inledande heat och slog sig så kraftigt att han togs till sjukhus med hjärnskakning och en skadad fot.
Ytterligare en förare fick dra sig ur tävlingen på grund av skada. Rory Schlein, som var fullpoängare efter två omgångar, snurrade i startkurvan och Ryan Fisher lyckades inte undvika australiensaren. Fisher klippte Schleins fot. Den senare fick så ont i vristen att han tvingades avstå resten av kvällen.