Med en tävling kvar kunde Eli Tomac säkra titeln i Monster Energy AMA Supercross Championship. Och lägligt nog gjorde han det i sin hemstat Colorado. Vi kan därmed konstatera att bytet till Yamaha blev en succé och Tomacs andra titel i 450–klassen betydde också märkets första sedan 2009.

Eli Tomacs fem fantastiska helger i Arlington, Daytona, Detroit, Indianapolis och Seattle, där Yamaha–föraren tog fem raka segrar, bäddade för en inte särskilt spännande avslutning av årets Monster Energy AMA Supercross Championship. Från att ha varit bara tre poäng före Jason Anderson efter den sjunde rundan, ryckte Tomac under de nämnda helgerna ifrån – och när fem deltävlingar återstod efter Seattle var ledningen 54 poäng.

Och då spelade det ingen roll varken att han drog på sig en knäskada eller att Anderson hittade formen igen. Trots tre raka segrar för Kawasaki–föraren i Atlanta, Foxborough och Denver, kunde Tomac i sin hemstat Colorado i den näst sista rundan säkra karriärens andra titel med en fjärdeplats.

– Du drömmer om det här, men när det händer i verkligheten så vet du inte vad du ska säga. De senaste tävlingarna har inte varit de bästa för mig och jag hade verkligen velat ge fansen här i Denver en seger. För återigen var det den bästa publiken vi kört inför under hela året, de var så passionerade och hängde verkligen med hela tiden, sa Tomac som visserligen inte gav publiken någon seger men väl en titel.
– Idag tänker jag tillbaka på när jag bestämde mig för att göra den här förändringen, och flytta till det här teamet för att jobba med de här människorna, fortsatte han och syftade på bytet från Monster Energy Kawasaki till Star Racing Yamaha.

Tomac hade möjlighet att säkra titeln såväl i Atlanta som Foxborough, men när Anderson alltså började vinna igen tvingades han skjuta på firandet. Dessutom kom en oläglig knäskada som hann göra 29–åringen nervös.

– Jag var ganska lugn när jag vaknade i morse, men det var betydligt nervigare i Atlanta och Boston på grund av att knäet inte kändes bra alls. Och det är fortfarande inte bra. Jag var rätt stressad och har inte kunnat köra de senaste veckorna, berättade Tomac som fortfarande inte skrivit på något kontrakt med någon för 2023.
– Men vi håller på att jobba med det nu. Det är på gång och jag vill fortsätta köra.

Bakom Tomac är Anderson med sin tre raka segrar uppe i sex totalt under säsongen och han har samtidigt säkrat andraplatsen i mästerskapet. Också Andersons säsong måste betecknas som succé, efter att han inför året lämnade Husqvarna för Kawasaki. Malcolm Stewart, 295 poäng, Justin Barcia, 291, och Marvin Musquin, 287, kommer där bakom att göra upp om tredjeplatsen när den sista tävlingen körs i Salt Lake City, den 7 maj.