Är 450–klassen avgjord nu? Nja, men den är i allra högsta grad Eli Tomacs att förlora. När samtliga utom en av de möjliga titelkonkurrenterna senast misslyckades, fick Tomac en lucka som nu består av 42 poäng. Dessutom kommer Yamaha–föraren till den elfte rundan med tre raka segrar – superform.

• Det var ett riktigt ”crash party” i Detroit senast. Cooper Webb fick hjärnsläpp och blev påhoppad av Chase Sexton, som då själv dunkade huvudet i backen för 213:e gången under de senaste två säsongerna. Webb körde vidare med en hand på styret under ett par varv (flowträning?), men hoppade över whoopsen. Får man ens göra så? Sen svängde han av. Eller blev avplockad. Sexton slet sönder sin tröja och klev av direkt, bortkörd av Alpinestars Medical Team. Båda kör förstås i Indianapolis i morgon.

• Detsamma gäller Jason Anderson, Justin kallad, som fick framhjulssläpp och drog skallen i backen. Sedan vinglade han vidare genom en rytmsektion. När den var slut svängde banan, men det gjorde inte 21:an. Han gick i backen på nytt och det såg ut som att han hällt i sig en 75:a tequila. Om han därefter snabbt lämnade banan för att inte tvingas bli kollad av läkarna? Om han kommer köra i morgon? Skiter björnen i skogen, sover Dolly Parton på rygg…

• Den enda som gick omkull och inte kommer till start i morgon är Dylan Ferrandis. Han smet förvisso också undan läkarna, men insåg att det inte skulle gå att starta i Indianapolis. Medan de andra chansar… Eller?

• Tomac var redan i ledningen när allt ovan beskrivet inträffade och relativt enkelt kunde han segla ifrån för att ta tredje raka segern. Den femte totalt under året och Yamaha-föraren har därmed vunnit hälften av årets tävlingar. Han har nu en 42 poäng stor ledning före Jason Anderson och har alltså med marginal råd att missa ett race. Till och med missa ett race och göra en dålig final. Om inte Tomac vinner det här ska jag äta upp ett luftfilter.

• Malcolm Stewart kunde med sin andra andraplats för säsongen, tillika den andra pallplatsen, segla upp som trea i sammandraget, där han nu dessutom är på samma poäng som Anderson. Justin alltså. Men var han nära segern? Nej, det var han inte. Och så länge man inte vinner race vinner man inga titlar. Även om han skulle ha vunnit Daytona.

• Justin Barcia hittade upp på pallen som trea, för fjärde gången den här säsongen. När var Barcia på pallen fyra gånger under en säsong senast? Han är dessutom bara tre poäng bakom andraplatsen. Men Barcia är å andra sidan ännu längre ifrån segrarna än vad Stewart varit.

• Minns ni vilka som var topp tio förra lördagen, förutom Tomac, Stewart och Barcia? Ja, Marvin Musquin fyra, det kanske inte är några större konstigheter. Men sen har vi Justin Brayton femma, Vince Friese sexa, Shane McElrath sjua, Justin Bogle åtta, Brandon Hartranft nia och Cade Clason, Cade fucking Clason, tia. Räck upp handen den som trodde att de sex förarna skulle hitta upp topp tio under säsongen i en och samma tävling.

• Ryan Breece, Justin Starling och Alex Martin följde där bakom och samtliga gjorde förstås också sina bästa insatser för säsongen.

• Fredrik Norén är tillbaka i helgen för att försöka köra till sig årets femte final i 450–klassen. Norén har slitit med en ond ländrygg under vintern och stod över såväl Daytona som Detroit. Men när fältet nu börjar tunnas ut ska det finnas goda möjligheter för svensken att kunna knipa ytterligare en finalplats.

• 250–klassen då? Blev den lite bortglömd i allt som hände den stora klassen? Jo, det får man säga. Men Jett Lawrence vann, hyfsat komfortabelt, och tog sin tredje seger för säsongen. På fyra tävlingar. Vem som skulle kunna stoppa honom? Jett Lawrence förstås. Även om han är den utan tvekan både snabbaste, bästa och roligaste föraren i klassen, så skulle han kunna kasta bort det här vilket varv som helst. För han är inte alltid den mest kontrollerade och erfarne.

• Cameron Mcadoo har liksom Lawrence varit på pallen i samtliga fyra tävlingar. Men han har inte farten för att slå australiensaren. Det är ett faktum. Sen skulle Kawasaki-föraren mycket väl kunna ta hem det. Mer än hälften av tävlingarna i 250 East återstår fortfarande.

• Pierce Brown var för första gången den här säsongen uppe på pallen senast, som trea. Han är också trea i sammandraget men redan 21 poäng bakom Lawrence. Han, Stilez Robertson, Enxo Lopes, Jordon Smith, RJ Hampshire, Phil Nicoletti och Mitchell Oldenburg får slåss om att vara ”best of the rest”.