Luman Field i Seattle är skådeplats för den tolfte rundan av årets Monster Energy AMA Supercross Championships, där vi också kommer att få återse 250 West–klassen. I 450 kommer Eli Tomac med fyra raka segrar och om konkurrenterna ska ha någon som helst chans så måste de börja stoppa Yamaha–föraren från att vinna nu. 

• Har vi sett Eli Tomac bättre än han är just nu? Eller är hans fyra raka segrar mer ett resultat av att konkurrenterna gjort bort sig? Lite både och, skulle jag säga. Jag tror att Tomac varit snabbare stundtals under tidigare säsonger, men han har aldrig känts så trygg på hojen som han gör nu, Yamaha–föraren har nu vunnit fler än hälften av årets tävlingar, sex av tolv, och har ett 51 poäng stort försprång i sammandraget. Skulle han vinna i Seattle i morgon så har han alltså råd att missa två av de fem sista racen.

• Bakom Tomac är det betydligt jämnare, där Jason Anderson, Justin Barcia och Malcolm Stewart hittas inom tre poäng. Barcia och Stewart har svarat för varsina extremt jämna säsonger, men saknar fortfarande segrarna. Anderson har i sin tur tre stycken, men har tappat 45 poäng på Tomac under de tre senaste veckorna.

• Anderson och Barcia var inblandade i en omtalad situation i Indianapolis förra lördagen, där GasGas-föraren gjorde en tuff omkörning som skickade Anderson i backen. Inte första gången, inte ens första gången den här säsongen. Och nu insåg nog till och med Barcia själv att han körde lite över gränsen, första ursäkten kom nämligen bara meter efter kollisionen. Efteråt blev han också bestraffad av AMA, såväl ekonomiskt som med tre poäng.

• Andersons kommentar på sin Instagram efteråt var stor humor – en bild med texten ”En post från Indianapolis, bara för att skapa ett nytt kommentarsfält för fansen att diskutera med varandra. Det finns också kläder att köpa hos @teamfried.co”. En blinkning till förra gången Barcia körde ner honom och då som ”förlåt” sedan köpte lite Team Fried–merch.

• Barcia skrev bara att han hade så mycket bra att ta med sig från helgen, inklusive en topp 5-placering på kvalet, en heatseger, en holeshot och en andraplats. Ingenting om sin bestraffning eller situationen med Anderson.

• Bakom toppkvartetten står femman Cooper Webb, den regerande mästaren, fortfarande utan seger. Marvin Musquin tog sin andra pallplats för säsongen senast och är sexa totalt. Men från båda två är känslan att det skulle kunna bli en seger innan säsongen är över. Titel? Icke.

• Chase Sexton, sjua i totalen, och Dean Wilson, nia, är fortfarande kvar i mästerskapet och relativt skadefria, även om båda kraschat ett flertal gånger under de senaste veckorna. Helt borta från helgens tävling är däremot fem andra förare, som alla ligger topp 13 i sammandraget – åttan Dylan Ferrandis, tian Ken Roczen, Shane Mcelrath, som är elva, Justin Brayton, tolva, och Aaron Plessinger, trettonde. Brayton och Mcelrath försvann i den senaste tävlingen. En tuff säsong, där endast nio förare lyckats köra samtliga elva finaler.

• 250 East tog efter förra veckans tävling en två veckor lång paus. Och Jett Lawrence gjorde det, efter fjärde segern för året, med en elva poäng stor ledning före Cameron McAdoo i sammandraget. Båda förarna har varit på pallen i samtliga fem tävlingar och det är utan tvivel de två det kommer stå mellan, med fyra rundor kvar.

• Bakom toppduon har övriga förare delat på pallplatser, men också haft tuffare rundor – Austin Forkner var tvåa i första men försvann skadad i den andra, Jeremy Martin var tvåa i andra men försvann skadad inför tredje och Stilez Robertson var trea i tredje men försvann skadad inför den senaste. Pierce Brown, som var trea i Detroit, är trea i sammandraget men redan 38 poäng bakom Lawrence. RJ Hampshire, trea senast i Indianapolis, är sex poäng bakom Brown som fyra.

• Med East-pausen är West-serien nu tillbaka. Minns ni hur det stod till där? Ja, Christian Craig har en relativt stor ledning på 28 poäng före Michael Mosiman. Det efter att ha vunnit fyra av de sex tävlingar som körts, och varit tvåa och trea i övriga.

• Hunter Lawrence är trea i sammandraget, poängen bakom Mosiman efter att ha tappat mycket poäng i senaste rundan, Anaheim3, när han kraschade i whoopsen. Innan dess var storebror Lawrence på pallen i samtliga fem rundor, med en seger, två andra–, och två tredjeplatser. På sociala medier såg vi under veckan en bild på en 450–hoj med nummer 96, men än lär det inte vara dags för Hunter att kliva upp. Fortfarande finns förstås chansen att knipa titeln, även om det krävs att Craig bryter en runda.

• Bakom topptrion är Vince Friese fyra, men 20 poäng bakom Lawrence. Jo Shimoda, som missade senaste rundan på grund av skada, Nate Trascher, Robbie Wageman, Garrett Marchbanks, med tre fjärdeplatser under säsongen, Carson Brown och Chris Blose rundar av topp tio.