Efter en ledig helg för förarna är Monster Energy AMA Supercross Championship tillbaka i morgon, när årets trettonde runda köra i St. Louis. Men det blir utan den regerande mästaren Cooper Webb, som anslutit sig till den redan sedan tidigare stora skaran skadade förare. 

• Det har varit en minst sagt strulig säsong för den regerande supercrossmästaren Cooper Webb. Efter karriärens andra 450–titeln lämnade KTM–föraren demontränaren Aldon Baker inför den här säsongen, en flytt som diskuterats flitigt i medier. Inte minst eftersom det bara blev en pallplats under de sex första tävlingarna. När Webb väl var tillbaka på pallen syntes han på podiet tre helger i följd och i samband med det började rykten också poppa upp om att han var, eller var på väg, tillbaka hos Baker.

• Segrarna uteblev dock, samtidigt som Eli Tomac inledde sin segersvit. I Detroit skulle Webb sedan komma att tappa många viktiga poäng efter att ha hoppat in i Chase Sexton och kraschat. Ytterligare två tävlingar har förflutit sedan dess och det är nu officiellt att han faktiskt är tillbaka hos Baker. Men efter en veckas uppehåll kommer Webb inte till start i St. Louis under morgondagen. 

• ’”Cooper Webb kommer att missa tävlingen efter en krasch under träning i Florida i veckan, som lämnade honom rätt mörbultad. Den regerande 450SX–mästaren ådrog sig inga allvarliga skador ock kommer att använda den kommande veckan för att återhämta sig, med målet att starta i Atlanta, Georgia, den 16 april”, skrev Red Bull KTM i ett pressmeddelande.

• Att försvara titeln var ändå utom räckhåll för Webb, som med fem rundor kvar är 73 poäng bakom ledande Eli Tomac. Nästan tre hela race alltså. Och före tvåan Jason Anderson är Tomac redan 54 poäng, vilket betyder att han kan nolla två tävlingar och ändå fortfarande behålla serieledningen även om Anderson skulle vinna dubbelt. Det enda Yamaha–föraren behöver göra nu är i princip att hålla sig på hjulen och undvika skador. För någon möjlighet att plocka in poängen som konkurrenterna är efter finns inte.

• Tomac har fem raka segrar och den senaste som lyckades med det var… Eli Tomac, under säsongen 2017. Senast någon tog sex raka? James Stewart under 2009, när han faktiskt vann sju tävlingar i följd. Men inte omöjligt alls att det kan slås av Tomac nu.

• Grattis, Tomac. Och grattis, Yamaha.

• Anderson, 227 poäng, Justin Barcia, 222, och Malcolm Stewart, 221, får finna sig i att göra upp om andraplatsen. Anderson var under senaste tävlingen, för två veckor sedan i Seattle, tillbaka på pallen som tvåa, efter tre tyngre rundor. Stewart och Barcia var närmast utanför pallen, där vi fick se Marvin Musquin för tredje gången som trea.

• I och med att Webb missar helgens runda kommer det vara max sju förare som med fyra tävlingar kvar kört samtliga finaler – Tomac, Anderson, Barcia, Stewart, Musquin, Dean Wilson och Brandon Hartranft.

• Fredrik Norén har två raka finaler nu med en 14:e och en 17:e plats, hans bästa i 450–klassen någonsin. Kan vi få se svensken nosa på topp tio nu till och med? Omöjligt är det inte.

• 250–klassen då? Ja, vem kör egentligen? Jo, St. Louis ligger något längre mer öster ut än väst, så det är 250 East som är tillbaka. Jett Lawrence har med tre raka segrar, och fyra totalt på fem tävlingar, en elva poäng stor ledning före Cameron McAdoo. Alls inte avgjort, samtidigt vet vi att båda två kan vara omkull i starten och ändå vara på pallen när det hela är över. Ska Lawrence göra bort sig så måste han göra det två gånger således. Men hur roligt det än är att kolla på honom, så är körningen inte alltid supersäker. Kan bli spännande.

• Bakom toppduon är Pierce Brown trea, men redan 38 poäng bakom Lawrence. RJ Hampshire och Enzo Lopes som fyra och femma ytterligare sex efter. De, tillsammans med Jordon Smith, får göra upp om tredjeplatsen.