Anton Gole fick bästa möjliga start på årets SM–säsong när han vann MX1–klassen i Saxtorps premiär. Efter en hård fight med Alvin Östlund i första heatet, och seger där, kunde han relativt enkelt också vinna det andra. Emil Berggren slutade tvåa och Östlund tog den tredje pallplatsen. 

Anton Gole har bytt Honda och JWR mot Husqvarna och Motostar till den här säsongen och kom till SM–premiären på Saxtorp helt utan försäsongstävlingar. Men såväl fart som ork fanns där direkt, och Gole verkade märkbart både lättad och lycklig när han gick i mål som segrare i det andra heatet. Tibro MK–föraren vann båda heaten och står alltså på maxpoäng efter premiären.

– Det var lite hetsigt i början med Sihvonen (Miro), men när jag väl kom om så var det faktiskt ganska lugnt. I alla fall jämfört med första heatet, sa Gole direkt efter målgång.

Alvin Östlund

I första hade han pressats av såväl Alvin Östlund som Emil Berggren, som länge var före, men till slut kunnat vinna med dryga två sekunder. I andra tog han sig snabbt upp som tvåa bakom finländaren Sihvonen och när han väl var om, efter ungefär halva heatet, var det inget snack. Gole kunde lagom lugnt och kontrollerat hålla motståndarna bakom sig och dubblera sina 25 poäng från första heatet.

– Det kändes jäkligt gött. Jag kunde ta det ganska lugnt mot slutet och bara rulla in. Det var skönt att få premiären avklarad och 1–1… fan vad gött alltså!, skrattade Gole som inte kunde fått en skönare start på säsongen:
– Nej, verkligen inte. Jag hade väldigt svårt att veta var jag stod inför den här tävlingen, i och med att jag bara har tränat det senaste och avslutade förra säsongen med en skada. Så det är otroligt gött att få kliva överst på pallen.

Emil Berggren tog sig också han om Sihvonen i det andra heatet, och med en tredjeplats från förstaheatet slutade fjolårets silvermedaljör i MX1 tvåa bakom Gole på 42 inkörda poäng. Alvin Östlund höll som sagt jämnt tempo med Gole i första heatet, men var omkull i andra och nådde bara en fjärdeplats. Med andraplatsen från första kunde han dock kliva upp på pallen som trea.

Emil Berggren

Sihvonen slutade fyra efter att ha blivit fyra och trea och Eddie Hjortmarker, som tog starten i andra och ledde över de första varven, blev totalfemma efter att ha blivit sexa i första och femma i andra. Estländaren Indrek Mägi, Anton Nordström, Fredrik Theorell, Kim Lindström och Oskar Olsson rundade av topp 10.

Redan i morgon körs årets andra deltävling i Motocross–SM, också den på Saxtorp. 

Fotnot: Texter om MX2 och Dam följer.

Gole, Berggren och Östlund – topp 3 i premiären i MX1.