Isak Gifting tog helgens första och enda blågula pallplats i MX2, när han totalvann klassen på söndagen. Men det var en seger han fick lite skänks av teamkompisen Simon Längenfelder. Österrikaren bestraffades nämligen två placeringar efter att ha hoppat mot gulflagg och Giftings andraplats i andra heatet blev därmed till en seger. Och istället för en poäng bakom var svensken plötsligt sju före. 

MX2 var precis som på lördagen den klass som bjöd på allra bäst racing, när årets fjärde deltävling av Motocross–SM avgjordes hos BMK Uddevalla idag. Vår svenske VM–stjärna Isak Gifting var först iväg i det första heatet och jagades närmast av toppduon från lördagen – Rene Hofer och Kay De Wolf, där De Wolf var den som närmast stötte på svensken.

Efter drygt halva heatet kunde holländaren också ta sig om svensken och han fick dessutom direkt ett par sekunders ledning. Gifting pressades under några varv av Hofer, men lyckades hålla andraplatsen – dock utan att riktigt hota De Wolf om segern. Husqvarna–föraren tog helgens andra heatseger, med svensken som tvåa och dennes teamkompis Simon Längenfelder på tredje plats. Hofer tappade nämligen tysken på det allra sista varvet. 

Tim Edberg blev fin femma, en skön revansch efter en tung lördag, och följdes av Andrea Bonacorsi och Liam Everts, som körde upp sig snyggt efter att ha varit omkull i starten. Tredje bästa svensk blev Rasmus Håkonsson på åttonde plats och där bakom rundade Filip Olsson och Viking Lindström av topp 10. 

Tim Edberg.

I andra var det dubbelt Gasgas i topp från start, när Längenfelder ledde fältet före Gifting. Svensken hängde med i bakhjulet på tysken och kunde på det sjätte varvet också ta sig om, men bara för att senare samma varv tappa teamkompisen igen. 

På det åttonde varvet inträffade sedan ett flertal krascher som skulle påverka utgången av helgens resultat. Ledaren Längenfelder hoppade på gulflagg och skulle efteråt flyttas ner två placeringar – från etta till trea, vilket gjorde att han tappade fem poäng. Segraren från första heatet, Kay De Wolf, som tagit sig upp genom fältet efter en sämre start, gjorde en omkörning vid en annan gulflaggsincident och bestraffades med två placeringar han också – från sexa till åtta.

Simon Längenfelder.

Gifting, som tappade ner till trea efter att ha varit omkull men som sedan tog tillbaka andraplatsen från Hofer, kunde gå i mål som tvåa men fick alltså poäng för en seger i och med Längenfelders bestraffning. Och med det kunde svensken också vinna söndagens tävling. Teamkompisens regelbrott kostade såväl heatseger som totalseger, och De Wolfs dito kostade en pallplats. Holländaren fick nöja sig med fjärde plats för dagen, när gårdagens segrare Hofer tog andraplatsen bakom Gifting. Längenfelder fick trösta sig med en pallplats som trea. 

Liam Everts slutade som totalfemma efter ha blivit fyra i andra heatet och Tim Edberg blev totalsexa, trots att han var femma i båda heaten. Andrea Bonacorsi tog dubbla sjätteplatser och blev sjua, Rasmus Håkansson totalåtta, Filip Olsson nia och holländaren Dave Kookier la beslag på tiondeplatsen i söndagens tävling. 

Fotnot: Mycket mer om MXSM i Uddevalla, och kommentarer från förarna, läser ni i nästa nummer av tidningen.

Isak Gifting.