Tre förare i topp, på samma poäng. Vår nya stjärna strax bakom, efter en överlägsen seger i andra heatet. Sex förare inom sju poäng. Det var totalt sett en rekordjämn start av MX2–klassen på Saxtorp. Men den regerande mästaren Ken Bengtsson drog till slut ändå längsta strået. 

Många blickar framför YouTube fästes nog på vår nya stjärna Isak Gifting, när SM–premiären i MX2–klassen släpptes iväg på Saxtorp under årets kanske första riktiga vårdag. På plats fanns det däremot inte många blickar som bevittnade tillställningen. Publikfritt på grund av pandemin. Begränsat antal medföljare till förarna. I princip bara media och flaggvakter runt banan. 

Såväl blickarna framför datorskärmen som vi få som var på plats kunde i det första heatet i alla fall se Gifting få tyngsta möjliga start på årets tävlingssäsong. Startkrasch och i princip sist iväg. Gasgas–föraren körde relativt snabbt upp sig genom fältet och var femma – när han gick omkull på nytt. Det slutade med en åttondeplats för Gifting, som dock inte verkade allt för bedrövad efteråt. Och det skulle komma att bli betydligt roligare.

Men vi återkommer dit och kikar istället på vad som hände i det första heatet. Axel Gustafsson tog en tidig ledning, före David Kadestam, men det var relativt snabbt Rasmus Håkansson som kunde hitta upp i täten. Han följdes inledningsvis av Ken Bengtsson och Liam Hanström, och knappa kvarten in kunde den regerande mästaren Bengtsson också ta över ledningen när Håkansson gick omkull.

Axel Gustafsson svarade för två snygga starter.

Bengtsson kunde därifrån segla ifrån till en ganska enkel seger och fick se Hanström köra in som tvåa, dryga 20 sekunder bakom. Håkansson blev där bakom trea och följdes av Albin Gerhardsson, Emil Jönrup och Victor Fahlén, som tappade två placeringar alldeles på slutet efter att ha kört soppatorsk. Gästande Liam Everts blev sjua, Gifting åtta, André Högberg nia och comebackande norsksvensken Even Heibye tia.

Albin Gerhardsson och Rasmus Håkansson fightades och landade till slut på samma poäng.

I andra var Gifting på nytt bra med i starten och den här gången höll han sig på hjulen. I stället var det vinnaren från första heatet, Ken Bengtsson, som stod på näsan tillsammans med bland andra Everts. Bengtsson skulle komma att stå för en häftig uppkörning men det andra heatet handlade allra mest om Isak Gifting. Redan på sighting lap syntes att fabriksföraren var körsugen och skulle ha roligt den kommande halvtimmen, och när han väl tog en tidig ledning fanns inget som kunde stoppa honom.

Ett par sekunder blev ett tiotal, som blev en halvminut och till slut nästan minuten. Masen var överlägsen.

– Vi gjorde några ändringar på hojen och det kändes direkt betydligt bättre, sa en nöjd Gifting som hade blandade förväntningar på årets tävlingspremiär:
– Det är klart att  man vill vinna när man kommer hit. Men samtidigt är det inte nu jag ska vara i toppform. Och motståndet här är bra.

Segern i andra heatet räckte dock inte till någon totalseger för dagen. Det räckte faktiskt inte ens till pallen. Med 38 poäng var han nämligen två bakom en trio förare. Albin Gerhardsson följde upp sin fjärdeplats från första heatet med att bli tvåa, och landade därmed på 40 poäng. Rasmus Håkansson blev på nytt trea, och landade därmed på 40 poäng. Och Ken Bengtsson tog sig hela vägen upp till sexa efter sin startkrasch, och landade på 40 poäng han också. 

Med en heatseger i första var det också Bengtsson som fick kliva överst på pallen.

– Efter startkraschen var jag omkull en gång till på första varvet. Men tanken var hela tiden att det kanske kunde räcka till pallen om jag körde upp mig bra. Sen trodde jag inte att jag var så långt upp som sexa, sa Bengtsson som såg fram emot en ny tävling redan i morgon.
– Jag gillar ju banan och det är skönt att klara av en tävling på bara en dag. Och eftersom vi ligger på samma poäng börjar vi från noll igen i morgon.

Regerande mästaren Ken Bengtsson leder MX2 efter premiären.

Gerhardsson blev totaltvåa för dagen eftersom han hade en andraplats i andra heatet och Håkansson fick nöja sig med tredjeplatsen. Bakom fyran Gifting blev Hanström femma, efter att ha suttit på totalsegern inledningsvis under det andra heatet. Victor Fahlén slutade sexa på samma poäng som Hanström, efter att ha blivit fyra i andra heatet. Liam Everts, Emil Jönrup, Even Heibye och Arvid Lüning rundade av topp 10. 

Liam Hanström imponerade men missade till slut pallen.