Efter att Alvin Östlund plockat in sex poäng på Anton Gole under lördagens tävling, var det Gole som på nytt ryckte under söndagen. Och det efter en situation som blev omtalad, alldeles i början av det första heatet. Närkontakt förarna emellan gjorde nämligen att Östlund i backen. Men trots det var det inga hard feelings mellan guldkonkurrenterna efteråt. 

Ja, MX1–klassen började spektakulärt när det första heatet släpptes iväg, i den sjätte deltävlingen av årets Motocross–SM. Efter bara några kurvor på det första varvet blev det nämligen närkontakt mellan poängledaren Anton Gole och Alvin Östlund, som vunnit båda heaten vid den femte deltävlingen på lördagen. 

Östlund låg trea bakom Danne Karlsson och Eddie Hjortmarker när Gole som fyra satsade på en omkörning. Och han kom om, men Östlund åkte samtidigt i backen. Husqvarna–föraren var efteråt omedveten om att värste konkurrenten ramlat, medan Östlund inte menade att Gole gjort något ojuste. Även om han såklart inte var helt nöjd med incidenten.

Väl uppe igen var Östlund sist av samtliga och han skulle få en tuff resa för att rädda det som räddas kunde. Han fick till slut nöja sig med en niondeplats och tappade därmed 13 poäng till Gole, som efter att ha tagit sig om Hjortmarker på det första varvet och Karlsson på det tredje kunde segla ifrån och hyfsat enkelt vinna heatet.

Bakom tog sig Emil Berggren upp som tvåa, Hjortmarker slutade trea och Karlsson fyra. Danske Mathias Gryning svarade för årets bästa insats på SM med en femteplats och före Östlund på niondeplatsen slog sig Rasmus Sjöberg, Rasmus Andersson och Fredrik Theorell in som sexa, sjua och åtta. Oskar Olsson, som bytt 450 mot 350 inför Tibro–helgen, rundade av topp 10. 

I andra heatet tog Alvin Östlund det säkra före det osäkra och var allra först i starten, han följdes visserligen av Gole men kunde direkt få en liten lucka. Gole stressade, pressade och försökte komma upp i rygg – och såg några gånger ut att ladda för ett omkörningsförsök. Men om kom han aldrig och med dryga fem minuter kvar gick han dessutom omkull. 

Gole var visserligen snabbt uppe igen, men då hade luckan växt sig så stor att Östlund väldigt kontrollerat kunde vinna heatet och därmed på nytt minska avståndet i totalen med tre poäng. Bakom toppduon hade såväl Danne Karlsson som Emil Berggren problem med fjädringen, Karlsson så pass att han tvingades bryta medan Berggren efter ett par krascher ändå kunde rulla i mål som trettonde.

Anton Nordström slutade trea men nådde inte pallen efter att bara ha varit fjortonde i första. Tvåa totalt för dagen, bakom totalvinnaren Gole men före Östlund, blev istället Hjortmarker – som slutade fyra i andra. Berggen kunde trots problemen bli totalfyra och ”Musse” Andersson körde in som fin femma. Theorell, Nordström, Gryning, Oskar Olsson och Rikard Hansson rundade av topp 10. 

I sammandraget är Gole 35 poäng före Östlund. Berggren är trea, ytterligare 23 bakom, och han följs av Hjortmarker och Indrek Mägi som fyra och femma. 

Fotnot: Läs mer om tävlingen och kommentarer från förarna i nästa nummer av tidningen. Prenumerera på racemagazine.se/prenumerera