MX2–klassen var betydligt tuffare i Uddevalla, jämfört med premiärhelgen på Saxtorp. Åtta av de tio snabbaste förarna på tidskvalet var icke–svenskar. Och när dagen var över kunde vi summera en prispall från Österrike, Nederländerna och Belgien. Vår svenske VM–stjärna Isak Gifting fick nöja sig med en fjärdeplats och titeln som bäste svensk. 

Ja, MX2–klassen var ett riktigt getingbo i dagens SM–deltävling på Glimmingen. Topp sex på morgondagens tidskval kom från Australien, Nederländerna, Österrike, Tyskland, Italien och Belgien. Först på sjunde plats hittade vi bästa svensk, i form av Ken Bengtsson. Betydligt tyngre kval för SM–ledaren Isak Gifting som bara noterades för den 15:e bästa tiden, efter att enligt egen utsago ha varit omkull på i princip varje varv.

Isak Gifting.

Desto bättre då för Gifting när det första heatet släpptes iväg, strax efter lunchtid. Gasgas–föraren var ut som fyra, bakom teamkomplsen Simon Längenfelder, Kay De Wolf och Jeremy Sydow. De Wolf kunde redan på det första varvet hitta upp i ledning och på det andra tog sig också Gifting om Längenfelder upp som tvåa.

Längenfelder föll sedan ytterligare och skulle sluta som sexa, medan Sydow helt försvann efter krasch och tvingades bryta. Istället var det Red Bull KTM’s Rene Hofer och Liam Everts, tillbaka i Sverige efter sin SM–debut i Landskrona, som kunde ta sig upp närmast bakom De Wolf och Gifting.

Kay De Wolf.

Och precis så slutade också det första haetat – Rockstar Energy Husqvarnas De Wolf seglade mot slutet ifrån Gifting, som i mål var 14 sekunder bakom. Ytterligare dryga halvminuten bakom slutade österrikaren Hofer trea, med Everts en handfull sekunder bakom som fyra. Italienaren Andrea Bonacorsi blev femma, Längenfälder som sagt sexa, Rasmus Håkansson sjua, Bengtsson åtta, Filip Olsson nia och holländaren Dave Kookier tia.

Andra heatet såg Hofer vara första iväg, närmast före Längenfelder och De Wolf, med Everts, Gifting och Håkansson strax där bakom. Gifting tog sig på det andra varvet upp som trea, men föll sedan på det tredje och sjönk till sjätte. Han skulle till slut bli femma, ett resultat han inte var helt nöjd med.

Där framme kunde Hofer kontrollera heatet och segern var aldrig riktigt hotad. Längenfelder låg länge med som tvåa, men var omkull några varv från mål och fick till slut nöja sig med att bli trea. Everts imponerade, slutade tvåa och kunde därmed sno åt sig en pallplats – som totaltrea för dagen. Hofer kunde med en tredjeplats från första, och en seger i andra, ta hem den första dagen i Uddevalla – två poäng före De Wolf, som efter en fjärdeplats i andra alltså blev totaltvåa.

Rene Hofer.

Idel utländska förare på pallen. Isak Gifting fick som bäste svensk nöja sig med en fjärdeplats för dagen, men leder fortfarande MX2–tabellen efter tre deltävlingar. Längenfelder slutade femma för dagen, Bonacorsi sexa och Håkansson var näst bäste svensk som sjua. Albin Gerhardsson kunde efter en niondeplats i andra heatet bli åtta, Viking Lindström förbättrade sig avsevärd från Saxtorp och blev totalnia, och Tim Edberg la beslag på tiondeplatsen efter att ha blivit femtonde och sjua i heaten.