Succén fortsätter för Anton Gole i 2021 års SM–serie. Med en ny dubbelseger under den första dagen i Uddevalla har Husqvarna–föraren nu tagit sex raka heatvinster. Alvin Östlund fick nöja sig med en ny andraplats och där bakom tog JWR Hondas finländare Miro Sihvonen hand om tredjeplatsen. 

MX1–klassen såg inte lika skräckinjagande ut för de svenska förarna, i jämförelse med MX2, men visst fanns det också här ett par utländska namn som tillkommit sedan premiären nere på Saxtorp. JWR Hondas ryss Seva Brylyakow var tillbaka i SM–serien och dessutom skulle vi få stifta bekantskap med Rockstar Energy Husqvarnas 450–rookie, dansken Thomas Kjer Olsen. Utöver de två fanns också en spanjor, Sergio Castro, och en estländare, Erki Kahro, av mer okänd kaliber. 

Men det skulle visa sig bli tufft för samtliga. Av fyra nämnda tog faktiskt ingen ett enda poäng. Castro var inte tillräckligt bra helt enkelt och såväl Kahro som Brylyakow kraschade bort sig i första heatet. Kjer Olsen tvingades bryta första efter hojproblem, han var sedan med på sighting lap till det andra men syntes aldrig till i heatet och nollade alltså även han. En besvikelse.

Första heatet var istället en helsvensk uppgörelse, där Alvin Östlund var först i starten och där SM–ledaren Anton Gole jagade närmast. Och Gole, som alltså gick obesegrad genom fyra heat på Saxtorp, var på nytt den som såg starkast ut. Han avvaktade bakom Östlund under de första varven, för att på det sjunde sätta in en stöt och ta sig förbi. Husqvarna–föraren fick direkt en lucka och segern var sedan aldrig riktigt hotad. Östlund fick nöja sig med andraplatsen.

Alvin Östlund.

Efter att såväl Kjer Olsen som Brylyakow försvunnit där bakom, gjorde istället Rasmus Sjöberg och Emil Berggren upp om tredjeplatsen – som Sjöberg till slut kunde ta hand om. Berggren blev fyra med bästa icke–svensk, Miro Sihvonen, som femma. Anton Nordström svarade för en fantastisk uppkörning efter att ha varit omkull på det första varvet och blev sexa.

I andra heatet var det Sihvonen som var först iväg, men redan på det första varvet hade Gole kunnat ta över ledningen. Tyngre start för Östlund, som var omkull på det första varvet och så långt nere som 15:e när man gick ut på det andra. 

Östlund tog sig snabbt upp som åtta och klättrade sedan till femma, där han dock blev kvar i några varv. Till slut kunde ändå Yamaha–föraren pressa sig förbi såväl Emil Berggren som Rasmus Sjöberg, men fick nöja sig med en tredjeplats i heatet. Och tvåa totalt för dagen. 

Rasmus Sjöberg.

Gole kunde nämligen enkelt vinna också det andra heatet, hans sjätte raka heatseger, och efter tre SM–deltävlingar står han därför på maxpoäng, 150. Bakom den blågula toppduon lyckades Sihvonen lägga beslag på tredjeplatsen för dagen, finländaren slutade på samma poäng som Sjöberg men hamnade före tack var en bättre heatplacering.

Sjöberg slutade som fin fyra, med Berggren som femma efter just en femteplats i andra. Rasmus Andersson körde till sig en fin sjätteplats, estländaren Indrek Mägi blev sjua, Eddie Hjortmarker åtta, comebackande Danne Karlsson nia och Fredrik Theorell landade på en total tionde plats. 

Gole, Östlund och Sihvonen.