Efter sju raka heatsegrar för Anton Gole har pendeln svängt. Nu har istället värste konkurrenten Alvin Östlund tre raka. Det efter att under eftermiddagen ha dubbelsegrat i Tibro, när den femte deltävlingen av årets SM–serie avgjordes. 

Årets femte deltävling av MXSM avgjordes i svettig sommarvärme hos Tibro MK idag. I MX1–klassen kom i princip samtliga av toppförarna efter de fyra första deltävlingarna till start, undantaget finländaren Miro Sihvonen. Och det var de två som låg först i tabellen som också var först iväg när det första heatet släpptes iväg. Alvin Östlund tog starten, och ledde efter det första varvet närmast före Anton Gole. Emil Berggren, Anton Nordström och Rasmus Sjöberg följde därefter och på en sjätteplats Danne Karlsson, som efter Uddevalla bytt Yamaha mot Husqvarna. 

Rasmus Sjöberg

Danne Karlsson låg sedan kvar som sexa fram till att tre varv återstod, då han på ett varv tog sig förbi både Anton Nordström, som kraschade, och Emil Berggren, efter en omkörning. Med två varv kvar tog han sig dessutom förbi Eddie Hjortmarker, och landade som fyra.

Där framme kunde Alvin Östlund på ett hyfsat enkelt sätt kontrollerar heatet och ta andra raka heatsegern, dryga åtta sekunder före Gole – som inte hade något att sätta emot den här gången. Rasmus Sjöberg imponerade och tog sig till slut upp som trea och efter Danne Karlsson blev Berggren femma, efter att ha gått omkull när Sjöberg passerade. Hjortmarker slutade sexa, Indrek Mägi sjua, Kim Lindström åtta, Nordström vurpade mot slutet för att landa som nia och Jeff Oxelmark rundade av topp 10. 

Startkanonen Alvin Östlund.

I andra var det på nytt Östlund som tog starten – hans tredje holeshot i rad, och återigen var det Gole han fick närmast i rygg. Den här gången såg SM–ledaren också betydligt mer hungrig ut, jämfört med första heatet. Gole stötte och försökte, försökte och stötte, för att till slut, med dryga åtta minuter kvar att köra, kunna ta sig om.

Men Östlund hängde på och stressade Husqvarna–föraren. Ett par varv senare missade Gole växlingen i en uppgång, landade helt fel och höll på att gå omkull. Han räddade visserligen upp situationen på ett imponerande sätt, men tappade ledningen och hade sedan inget att sätta emot Östlund, som fått en lucka.

Anton Gole fick kämpa för att hålla sig kvar.

Gole fick istället koncentrera sig på att hålla Danne Karlsson och Emil Berggren bakom sig, ett uppdrag han till slut också lyckades med. Även om Karlsson, framförallt, var nära. Karlssons tredjeplats i andra räckte också till att ta en pallplats för dagen, som trea bakom Östlund och Gole. Berggren fick nöja sig med att bli totalfemma, efter att Sjöberg med en sjätteplats i andra la beslag på fjärdeplatsen. Hjortmarker slutade totalsexa, efter en femteplats i andra, Mägi blev sjua och Theorell åtta. Rikard Hansson tog en fin niondeplats i hemmatävlingen, efter att ha blivit just nia i andra, och danske Mathias Gryning tog tiondeplats totalt efter två heat. 

Danne Kalrsson