Trots betydligt färre internationella inslag jämfört med i Uddevalla, blev det dubbla utländska segrar i Tibro på lördagen. Sara Andersen tog sin fjärde dubbel för året, när hon enkelt kunde vinna båda heaten i MX Women. Och i MX2 var den unge norrmannen Cornelius Töndel i en klass för sig, när han tävlade för blott andra gången i år. 

SM–ledaren Sara Andersen, som kom till Tibro–SM med sju segrar av åtta möjliga, tog en nionde när hon på ett enkelt sätt kunde vinna gårdagens första heat. Bakom höll landsmaninnan Malou Jakobsen Kawasakis Sandra Karlsson bakom sig på ett imponerande vis, men när resultatet summerades var Karlsson ändå före. Jakobsen bestraffades nämligen för hopp på gullflagg, och flyttades ner två placeringar. Därmed kunde hemmaföraren Hilda Sjöberg också lägga beslag på tredjeplatsen i första. Där bakom blev Ida Djärf Björklund femma, Matilda Ahlström sexa och 13–årige Tyra Bäckström fin sjua.

Sandra Karlsson och Malou Jakobsen.

I andra heatet var Jakobsen ute efter revansch och det var också den långa men unga danskan som var fört iväg. I dryga fyra varv lyckades hon var före, men sedan tog Andersen väntat över och drog ifrån. VM–förare kunde mot slutet till och med kosta på sig någon vurpa, segern tog hon med dryga 15 sekunder ändå.

Jakobsen blev tvåa men fick nöja sig med trea totalt för dagen, bakom Sandra Karlsson som slutade trea i andra. Hilda Sjöberg blev totalfyra för dagen, bara två poäng från pallen, efter en fjärdeplats i andra. Djärf Björklund, Julia Svan, Bäckström, Sanna Kjellberg, Felicia Loo och Emelie Andersson rundade där bakom av topp 10. 

MX Women–pallen.

I MX2–klassen var de internationella inslagen betydligt färre, jämfört med Uddevalla senast. Men det var ändå en utländsk förare som stack ut allra mest. Norske Cornelius Töndel, som spenderat mycket tid i Sverige och i det närmaste faktiskt pratar svenska, valde SM i Tibro när han skulle köra sin andra tävling för året.

Och Töndel, som sedan i fjol bytt Honda, JWR och 450 mot Yamaha, Riley Racing och 250, visade direkt att han inte legat på latsidan inför starten av EMX250, trots få tävlingar. Efter en halvdan start i första heatet kunde han ta sig från sexa efter det första varvet upp till ledning på det fjärde. Därifrån tog sig Töndel närmast ohotad i mål, som klar segrare på ett imponerande vis.

Rasmus Håkansson

Bakom honom blev Albin Gerhardsson tvåa och Ken Bengtsson trea – det efter att Rasmus Håkansson, som lett till en början och sedan legat med som tvåa, trea hela vägen, tvingats bryta på sista varvet. Martin Holm och Viking Lindström slutade fyra och femma, Alfons Stensson, Arvid Lüning, David Kadestam, Leopold Ambjörnsson och norske Magnus Smith rundade av topp 10.

I andra kunde Rasmus Håkansson, trots en dålig plats på grind, på nytt vara först iväg när starten gick. Håkansson ledde sedan över de första tre varven, innan han tvingades släppa Töndel förbi sig. Och norsken var verkligen i en klass för sig den här dagen. Han seglade ifrån motståndet och vann till slut med dryga 20 sekunder. 

MX2–pallen.

Håkansson slutade där bakom tvåa, men nådde inte pallen totalt efter vad som hände i första. Totaltvåa för dagen blev istället Ken Bengtsson, som körde in på tredje plats i andra. Imponerande och rutinerat av Husqvarna–föraren, som fått väldigt begränsat med körtimmar efter skadan i Uddevalla senast.

Albin Gerhardsson tog den tredje platsen på pallen efter att i andra ha kört upp sig från 27:a efter det första varvet, där han var omkull, till en åttonde plats. Lindström blev totalfyra, med Holm, Kadestam och Ambjörnsson närmast bakom sig. Lüning, Håkansson och André Högberg rundade av topp 10. 

Viking Lindström