VM–föraren Sara Andersen tog hem båda heaten när damerna inledde SM–säsongen på Saxtorp i går. Men även om danskan till slut vann utan några större problem var hon på intet sätt överlägsen. Såväl Matilda Huss som Sandra Karlsson visade att de har fart för att slå den regerande mästaren. 

MX-Women var först ut när SM–säsongen i motocross i går inleddes på Saxtorp. Och det var talangen Matilda Huss som tog starten och var först iväg när heat nummer ett släpptes iväg. Hon jagades närmast av den danska duon Sara Andersen och Malou Jakobsen, samt fjolårets silvermedaljör Sandra Karlsson – precis den kvartett som i mångas ögon är de som ska göra upp om medaljerna i år.

Efter att ha hållit undan för de jagande i dryga tre varv tvingades Huss på det fjärde släppa Andersen förbi sig. Och den danska VM–föraren gjorde sedan inga misstag. Förvisso noterades såväl Huss som Karlsson för snabbare varvtider, men Andersen höll undan och kunde vinna årets första SM–heat.

Matilda Huss

Bakom åkte svenskorna ifrån Jakobsen och gjorde upp om andraplatsen. Karlsson pressade Huss hela vägen, men Uppsala MK–föraren lyckades stå emot angreppen och höll undan. Jakobsen blev fyra, före Felicia Loo, Julia Svan och Matilda Ahlström – som körde upp sig från absolut sist efter att ha varit omkull på det första varvet.

Andra heatet handlade om samma kvartett och till en början var det dubbelt dansk i topp, när Andersen ledde fältet före Jakobsen. Relativt snabbt kunde dock såväl Huss som Karlsson ta sig om den yngre danskan, upp som tvåa och trea. Åt Andersen gick inget att göra åt den här gången heller, den regerande mästaren i serien fick sin lucka och kunde relativt enkelt checka ut.

Sandra Karlsson

Karlsson och Huss gjorde på nytt upp om andraplatsen där bakom och den här gången kunde Huss inte hålla MCK Hallandia–föraren bakom sig. På det sjätte varvet kunde Karlsson ta sig förbi, och genom att bli tvåa i det avslutande heatet var det också hon som fick kliva upp som tvåa totalt bakom Andersen. Men svenskorna står alltså på samma poäng efter premiären, med varsin andra– och tredjeplats från heaten.

Jakobsen slutade fyra efter dubbla fjärdeplatser och Matilda Ahlström blev femma efter att ha blivit just femma i andra. Julia Svan, rookien Tyra Bäckström, Felicia Loo, Frida Karlsson och Sanna Kjellberg rundade av topp 10. 

Tyra Bäckström