SM–säsongen i motocross är verkligen igång på fullt allvar, trots coronarestriktionerna som rått i landet. I helgen körs årets femte och sjätte deltävling, när den tredje dubbeltävlingen avgörs hos Tibro MK. Med VM–premiären runt hörnet är dock de internationella inslagen betydligt färre den här gången. 

Efter dubbeltävlingar hos såväl Landskrona MK, på Saxtorp, som BMK Uddevalla, på Glimmingen, är det alltså också dags för Tibro MK att köra två tävlingar i årets MXSM. Men att det skulle bli årets sista i serien, som ryktet gjort gällande, stämmer inte enligt motocrossektionen.

– Ryktet om att MXSM-serien skulle vara avslutad efter Tibro är felaktigt. Ambitionen är att även genomföra de deltävlingar som är planerade till Helsingborg, Kristianstad och Vimmerby under sommaren och hösten, skrev man i ett inlägg på svemo.se.
– Detaljer om upplägget för dessa tävlinga, påvekas av vilka restriktioner som gäller just när tävlingar ska genomföras, se därför tävlingens tilläggsregler för detaljer och information om upplägget.

Betydligt färre internationella förare kommer till start i Tibro.

Till tävlingen i Tibro blir upplägget exakt det samma som i Landskrona och Uddevalla – en deltävling vardera på lördag och söndag, för MX Women, MX2 och MX1, där samtliga klasser kör två heat var i varje tävling. I dagsläget finns 59 förare anmälda i MX1, 61 i MX2 och 28 i MX Women. Hyfsat välfyllt alltså, vilket delvis beror på att 26 förare med wildcard kommer för att köra.

De internationella inslagen är dock betydligt färre den här gången. Ingen av de utländska förare som var med och fightades i toppen i Uddevalla, Rene Hofer, Kay De Wolf och Simon Längenfelder för att ta tre exempel, finns med den här gången. Till start kommer inte heller varken totaltvåan i tabellen, Liam Everts, eller den förare som leder MX2–klassen efter fyra deltävlingar – Isak Gifting. Bakgrunden är naturligtvis VM–premiären som väntar runt hörnet och körs i Ryssland nästa helg.

Isak Gifting

Inte heller Victor Fahlén ser ut att komma till start efter sin krasch senast. MX2–klassen ser på förhand ut att bli en fight mellan de tre förare som var på pallen i premiären på Saxtorp – Rasmus Håkansson, Albin Gerarhdsson och Ken Bengtson, som just nu är trea, fyra och femma i tabellen. Första utmanare till pallplatser blir antagligen norske Cornelius Töndel, nu på Yamaha för Riley Racing, som årsdebuterar i serien.

Anton Gole

I MX1 ser det lite annorlunda ut, när samtliga toppförare utom en är med igen. Den som saknas är JWR MX Stores Miro Sihvonen, totalfyran i tabellen, som också han förbereder sig inför VM–premiären. I övrigt finns såväl SM–ledaren Anton Gole, som tvåan och trean, Alvin Östlund och Emil Berggren, med. Med är också övriga som ligger topp 10 efter fyra deltävlingar – femman Eddie Hjortmarker, som följs av Anton Nordström, Indrek Mägi, Fredrik Theorell, Rasmus Sjöberg och Rasmus Andersson. 

Alvin Östlund

Också i MX Women finns de flesta toppförarna från de två första helgernas tävlingar med igen. SM–ledande Sara Andersen, som bara förlorat ett heat så här långt, är med, liksom totaltvåan Sandra Karlsson och trean Malou Jakobsen. Däremot saknas Matilda Huss, som bröt foten senast i Uddevalla, och norskan Martine Hughes, som i samma tävling gjorde ett imponerande inhopp.

Med största sannolikhet är det de tre i totaltoppen som kommer göra upp om pallplatserna den här gången också, men där bakom kommer lika sannolikt hemmaförarna Matilda Ahlström och Hilda Sjöberg, samt totalfyran Julia Svan, bland andra, att utmana. 

Precis som under tidigare tävlingar är det inte tillåtet som publik att komma in och kolla på SM–crossen, men på nytt erbjuder motocrossektionen en livesändning via YouTube helt gratis. Ni hittar den här.