Det var en blöt och kletig bana som mötte förarna på Glimminge Motorstadion i morse. Och när helgens första final i MX Women släpptes iväg var det många tjejer som hade problem med underlaget. Efter dansk dominans där, var det betydligt mer blågul glädje i andra heatet. Sandra Karlsson bröt nämligen Sara Andersens segersvit. Och unga Matilda Ahlström körde till sig en pallplats. 

Sara Andersen fortsatte dominera SM för damer när hon tog en bekväm seger i lördagens första final på Glimminge Motorstadion i Uddevalla, denna tredje deltävling i årets Motocross–SM. Andersen var först från start och gav aldrig de andra tjejerna en chans. Närmast bakom jagade landsmaninnan Malou Jakobsen, som höll andraplatsen hela vägen och inte tappade allt för mycket, men som till slut ändå var dryga tolv sekunder efter.

Bästa svenska blev Sandra Karlsson som trea, Kawasaki–föraren fightades med SM–debutanten Martine Hughes inledningsvis men kunde till slut sticka ifrån när norskan gick omkull. Hughes var ändå klar fyra och hade dryga minuten efter sig Julia Svan och Matilda Ahlström som femma och sexa. 

Matilda Ahlström.

Desto tyngre dag för Matilda Huss, tvåa i serien efter Uddevalla, som tvingades till sjukhus efter att ha skadat foten redan på morgonens tidskval. Det pratades om en fraktur men vi har ännu inte fått något bekräftat.
Till tjejernas andra heat hade regnet på nytt börjat ösa ner över Glimmingen och förhållandena blev än tuffare. Men sett ur ett blågult perspektiv var det ändå ett betydligt roligare heat. Sandra Karlsson tog nämligen starten och skaffade sig snabbt ett ganska bra avstånd ner till de jagande, som till en början bestod av danskduon Andersen och Jakobsen.

Jakobsen skulle dock komma att försvinna på det femte varvet och då hade Karlsson dessutom drygat ut mot Andersen. Som mest var ledningen uppe i nästan 20 sekunder, innan Sandra fastnade bakom varvade i en kurva och tappade. Men också danskan hade sin beskärda del strul med varvade förare och närmare än fyra sekunder kom Andersen aldrig.

Andersen, Karlsson och Ahlström.

Till slut kunde Karlsson dryga ut på nytt och segermarginalen skrevs till dryga tio sekunder. Därmed hade hon brutit danskans segersvit. Totalt för dagen fick svenskan däremot nöja sig med andraplatsen, Andersens seger och andraplats räckte till seger.

Som totaltrea, i sin blott fjärde SM–start, såg vi Tibro MK’s Matilda Ahlström, som imponerade stort i de tuffa förhållandena när hon var den enda som toppduon i andra heatet inte varvade. Hughes slutade som fyra, med SMK Eksjös Ida Djärf Björklund på femte plats.