Det blev en ny dubbelseger för VM–föraren Sara Andersen på söndagen. Hennes femte för året. Danskan leder nu SM–tabellen 44 poäng före Sandra Karlsson – som tog en ny andraplats. Precis som på lördagen var det sedan danskt också på tredje plats genom Malou Jakobsen. 

Årets sjätte deltävling av MXSM kördes i Tibro idag, och den danska duon Sara Andersen och Malou Jakobsen var i en klass för sig när det första MX Women–heatet avgjordes strax innan lunch. Jakobsen tog starten, medan Andersen visserligen hade några framför sig men snabbt kunde ta sig upp i rygg på landsmaninnan. 

Och danskduon drog sedan ifrån övriga. Rejält till slut. Andersen kunde med halva heatet kört ta sig om Jakobsen och vann sedan, på nytt, ganska enkelt. Tionde heatsegern för året. Jakobsen var lika klar tvåa, dryga halvminuten före bästa svenska, Sandra Karlsson. Hemmaföraren Matilda Ahlström, som var tillbaka efter att ha stått över andra heatet på lördagen, slutade fyra och där bakom blev Felicia Loo fin femma.

Felicia Loo

I andra var Andersen först redan från början och det var säkert många som då trodde att hon skulle segla ifrån till en än mer överlägsen seger. Men såväl Jakobsen som Karlsson hängde på till en början, om än inte i ryggen så i alla fall på hyfsat nära avstånd. Efter halva heatet kunde Karlsson ta sig förbi den yngre danskan, upp som tvåa, och skaffade sig därifrån direkt en lucka ner.

Den svenska Kawasaki–föraren var aldrig nära att hota Andersen, men hon höll definitivt nere avståndet den här gången. I mål var hon dryga åtta sekunder efter och det var med god marginal det närmaste Karlsson varit under helgen. Med andraplatsen fick hon också på nytt kliva upp som tvåa på pallen, medan Jakobsen fick nöja sig med en tredjeplats den här gången också.

Malou Jakobsen och Sandra Karlsson.

Ahlström slutade återigen fyra och hade den här gången klubbkompisen Hilda Sjöberg närmast efter sig, som femma. Tibro–duon tog också samma placeringar totalt för dagen. Totalsexa blev Felicia Loo, Ida Djärf Björklund slutade sjua, Sanna Kjellberg åtta, Tyra Bäckström nia och Julia Svan blev tia efter två körda heat.

I sammandraget toppar Andersen tabellen med 237 inkörda poäng, efter att ha vunnit elva av tolv körda heat. Karlsson är tvåa, 44 poäng bakom men bästa svensk, och Jakobsen trea – 30 poäng bakom Karlsson. Därefter hittar vi tre tjejer inom tio poängs marginal – Ahlström som fyra, Svan som femma och Sjöberg på sjätte plats. Felicia Loo och rookien Tyra Bäckström följer sedan som sjua och åtta, på samma poäng.

Tyra Bäckström