Bara dagar återstår till Ryan Villopotos GP–debut och frågorna hopar sig. Kommer han att kunna hantera banorna? Kommer han att kunna utmana Cairoli? Kommer han rent utav att kunna bli världsmästare? Den tvåfaldige världsmästaren i MotoGP, Casey Stoner, är i alla fall övertygad.
– Jag tror att han blir ostoppbar.

Amerikanen och Australiern lärde kände varandra under Ryan Villopotos sista Supercross–mästerskap, 2014, och Casey Stoner har noga följt 26–åringens väg till toppen i USA.

– Sedan 2006 har jag haft ett öga på hans karriär, sett honom slå igenom, dominera men också försvinna med skador. Det var svårt att följa supercrossen när han inte var med, säger den dubbla MotoGP–världsmästaren.
– När jag först träffade honom, och det var genom hans tränare Aldon Baker, klickade vi direkt.

När Casey får bedöma Villopotos egenskaper och skickligheter som förare i jämförelse med sin egna fantastiska känsla på motorcykeln – han är fortfarande officiell testförare för HRC – är han full av lovord.

– Han är betydligt större än mig.

På frågan om hur han tror att Villopoto kommer tackla övergången till VM och möjligheten att kunna stoppa Tony Cairolis fantastiska mästerskapssvit tror Stoner att RV2 kommer att bidra med en helt ny intensitet till serien.

 

På torsdag gör Villopoto sitt första framträdande som VM–förare när det är dags för presskonferens i Qatar. Foto: Kawasaki
På torsdag gör Villopoto sitt första framträdande som VM–förare när det är dags för presskonferens i Qatar. Foto: Kawasaki

 

– Jag måste vara lite försiktig med mina åsikter men ärligt talat tror jag att Ryan är ostoppbar, säger Stoner och fortsätter:
– Det han kan göra med en cykel är otroligt och jag vet inte om jag sett en sådan talang i någon sport. Samtidigt har Cairoli gjort succé länge men jag tycker inte att han dominerat på samma sätt som Ryan gjort i USA. Cairoli kan bli femma i ett heat och vinna det andra men om Ryan får stryk i ett heat är det en dålig dag för honom. Han dominerar, och gör han inte det så är det för att någon blockerar honom eller för att han får en dålig start. Annars kör han över de andra.

Villopotos första framträdande som VM–förare för Kawasaki blir i samband med säsongens första presskonferens, på torsdag klockan 15.00 lokal tid i Qatar.

(Text: Adam Wheeler/Kalle Lundstedt)

Med sig i Monster Energy Kawasaki Racing Team har Ryan Villopoto en annan god vän, sydafrikanen Tyla Rattray som ska försöka komma tillbaka från ett tufft 2014. .