Fågelviksgymnasiet läggs ner. Beslutet är taget och det innebär att Motocrossgymnasiet, och det nya Endurogymnasiet, inte kommer finnas i Tibro i framtiden. Men Svemo ser ändå ljust på en fortsättning för utbildningarna.
– Problemet måste lösas. Just nu är målsättningen att Motocrossgymnasiet ska fortsätta sin verksamhet i Tibro fram till våren 2017, skriver generalsekreterare Per Westling i ett pressmeddelande.

Ja, Tibro Kommun har nu definitivt beslutat att man tvingas lägga ner Fågelviksgymnasiet, där bland annat Sveriges enda Motocrosslinje med riksintag är inhyst. Beskedet kom som en chock för många när lokaltidningen SLA rapporterade om det för en dryg vecka sedan. Inte minst bland alla crossfamiljer och intresserade runt om i landet.

Bakgrund är för få sökande till skolan, man har tappat elever under sex år och enligt uppgift hade till höstterminen bara 29 personer sökt in på de sju linjerna.

– Först och främst beklagar vi naturligtvis djupt att Tibro kommun tvingas lägga ner skolan och att vi därmed tvingas flytta vårt framgångsrika Motocrossgymnasium. Men beslutet är taget och problemet måste lösas. Just nu är målsättningen att Motocrossgymnasiet ska fortsätta sin verksamhet i Tibro under kommande läsår, det vill säga hösten 2016 och våren 2017, skriver Svemos generalsekreterare Per Westling i ett pressmeddelande.
– Vi har också påbörjat en diskussion om vad en eventuell flytt till Skövde skulle innebära, banor, träningsmöjligheter, boenden, logistik och mycket annat. Om den nuvarande planen kan fungera och alla övriga detaljer faller på plats, skulle Motocrossgymnasiet och det då förhoppningsvis nya Endurogymnasiet kunna öppna i Skövde höstterminen 2017, fortsätter han.

Skövde kommun har initialt meddelat att man är mycket intresserad av att ta över verksamheten och att man kommer att göra sitt bästa för att det ska kunna fungera så bra som möjligt. Tibros och Skövdes skolansvariga och kommunledningar har enligt Svemo täta kontakter för att lösa detta på bästa sätt.

– Som alla förstår så går det inte att svara på alla frågor redan nu. Det är många parter inblandade, Skolverket, kommunerna, Svemo och RF, många frågor återstår att lösa och information kommer att läggas ut här efterhand. De berörda eleverna kommer alla att kontaktas personligen, avslutar Westling.