Politikerna sa oväntat ja till ansökan om att anordna ett beachrace på Skrea Strand i Falkenberg. Men för att få köra krävs också tillstånd från Polisen. Preliminärt datum för tävlingen är den 7 oktober.

Ja, det blev ett överraskande ja till att hyra ut marken på Skrea strand från politikerna i kultur- och fritidsnämnden i Falkenbergs Kommun. Därmed är Motorklubben Falcon, med Tommy Allansson i spetsen, och promotorn Staffan Bergman ett steg närmare den idé om ett beachrace som från början kom från Patrik Erlandsson.

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp gick tidigt ut med ett pressmeddelande där det klart och tydligt framgick att man till varje pris ville stoppa evenemanget. I trafiknämnden röstades förslaget också ner, då både M och S gick emot C som var positiva. Men när ärendet kom upp i kultur- och fritidsnämnden hade S vänt – och var villiga att hyra ut stranden för evenemanget.

Christina Johansson (S), som är nämndens vice ordförande, förklarar för Halland Nyheter:

–  Vi socialdemokrater i nämnden har hela tiden sagt att vi vill ha alla fakta innan vi tar beslut. Nu har vi fått det och kunde med detta underlag inte säga nej.

Nämndens ordförande Per Johansson var nöjd med beslutet.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill ta fram alla fakta innan vi tar beslut. Tjänstemännen har gjort ett gediget jobb med det. Man har tittat på hur arrangören tänkt sig det hela och då talar vi om ett företag som ordnat VM-deltävlingar på Ullevi och Tele2 Arena. Så vi vet att de är seriösa. Att S ändrade sig när alla fakta kom fram tycker jag är beundransvärt, säger han till Hallands Nyheter och fortsätter:
– Trafiknämnden sa nej. Men att länsstyrelsen gett tillstånd till terrängkörning och att vi upplåtit stranden åt arrangörerna ser jag som två tunga yttranden.

Men helt klart att det blir ett beachrace på Skrea Strand, med planerat datum den 7 oktober, är det ännu inte. Race var i går i kontakt med Tommy Allansson, som förutom sitt uppdrag som sammankallande i Svemos motocrossektion också är drivande i frågan hos Motorklubben Falcon.

– Nu återstår ett godkännande från Polisen och just nu vet jag varken om eller när vi kan få ett sånt. Jag vet att det varit problem med reglerna om ”inhägnat område” för att få köra oregistrerade fordon vid endurotävlingar här tidigare, och reglerna har dessutom skärpts, sa Allansson som dock var glad över beslutet från politikerna.
– Det var oväntat men såklart jättekul. Nu är vi ett steg närmare i alla fall.