Dunlop Tiger Run på Big Buck Farm I South Carolina blev sista deltävlingen för Rikard Hansson i GNCC–serien. I alla fall för den här gången. Men bussen och hojen han köpt blir kvar på den amerikanska östlusten och tanken är att Hansson ska återvända. Och då försöka göra bättre resultat. Söndagens tävling blev en ny tuff holmgång för svensken, som ändå kunde göra sitt bästa resultat hittills. 

Efter en helgs uppehåll var den amerikanska GNCC–serien tillbaka, på samma plats där man körde premiären för fem veckor sedan – Big Buck Farm, utanför Union i South Carolina. De europeiska stjärnorna Josep Garcia och Steve Holcombe hade nu båda lämnat serien, Garcia efter skada och Holcombe efter sin planerade tredje och sista runda. Men kvar fanns Rikard Hansson, som skulle köra sin fjärde och sista. 

Prenumerera på Race Magazine från 49 kronor här.

Men det blev en ny tuff tävling för GasGas–föraren, när toppförarna den här gången för första gången i år hann ut på ett sjunde varv. Och snabbast av dem var Ben Kelley, för fjärde gången den här säsongen. Den regerande mästaren är därmed fortsatt obesegrad i serien. Husqvarna-föraren Jordan Ashburn hängde med bra inledningsvis, men tappade dryga tio sekunder per varv under de tre första. Ashburn kunde hämta in ett fåtal på det fjärde varvet, men sedan ökade Kelley på nytt sitt försprång över de tre sista.

Till slut kunde KTM–föraren vinna med nästan 1,5 minuter och där bakom var Ashburn dryga minuten före trean Trevor Bollinger, Rockstar Energy Husqvarna. Som fyra och segrare i XC2–klassen såg vi australiern Lyndon Snodgrass, som därmed bröt Michael Witkowskis svit på tre raka segrar. Witkowski ledde efter fyra varv, men kraschade på det femte och fick slita sig i mål för en, för honom blygsam, 14:e plats i 250–klassen. Bakom Snodgrass blev chilenaren Ruy Barbosa och Angus Riordan tvåa och trea. 

Hansson då? Nja, det blev ingen succé den här gången heller. Svensken tappade nästan tre minuter på de snabbaste redan på det första varvet. Andra och tredje var bättre och efter det fjärde hade han hittat upp som åtta i XC1–klassen, av de tio som startade tävlingen. Men GasGas–föraren tappade sedan mycket på de tre avslutande varven och blev nia av de nio som tog sig i mål.

Hansson efter den tredje rundan.

I totalen räckte tiden till en 30:e plats, vilket i alla fall var 15 placeringar bättre än senast och 6 bättre än premiären. Hanssons bästa alltså, av de fyra stycken han nu startat i serien. 

Kelley toppar förstås sammandraget i XC1 på maxpoäng och han är redan 38 före tvåan Ashburn, Delong följer som trea, Bollinger är fyra och Josh Toth, sjua senast, femma. I XC2 leder fortfarande Witkowski, men nu bara poängen före Snodgrasss. Barbosa klättrade till en tredjeplats. 

Läs mer om Ben Kelley här.

Vidare leder Zach Hayes 125–klassen XC3, efter att ha blivit tvåa bakom Brody Johnson senast. Korie Steede leder Dam–klassen, efter säsongens första seger och fjärde pallplats. Australiskan Tayla Jones är tvåa och faktiskt på samma poäng som Steede, också hon har varit på pallen i samtliga tävlingar och senast trea. Blott en poäng bakom duon hittas Rachael Archer som totaltrea. Archer hade dock en misslyckad tävling senast och missade en pallplats med bred marginal. Mellan Steede och Jones fick vi istället se Brandy Richard som trea, i vad som var hennes första GNCC för säsongen.

Fotnot: I nästa nummer av Race Magazine kommer ett långt reportage om GNCC och Hanssons äventyr i serien.