Tyske GP-debutanten Martin Smolinski skrällde rejält när han vann årets GP-premiär på Nya Zeeland. Sverige fick också en positiv start på säsongen där Fredrik Lindgren kom fyra i finalen – och Andreas Jonsson tog sig till semifinal.

Tyske Martin Smolinski stod för en riktig sensation när han vann GP-premiären på Nya Zeeland.
Tyske Martin Smolinski stod för en riktig sensation när han vann GP-premiären på Nya Zeeland.

Martin Smolinski, Nicki Pedersen, Krzysztof Kasprczak och Fredrik Lindgren. Det finalheatet hade nog inte många förutsett, och framförallt inte den tyske sensationsmannen Smolinski som gick från sista till första plats i finalen.
– Det är helt otroligt, jag har kämpat så länge, sa Martin Smolinski, som tidigare kört för Hammarby i det svenska seriesystemet.
Fredrik Lindgren gjorde en stark tävling och snuvade Nicki Pedersen när han vann den ena semifinalen. Pedersen som dittills hade vunnit samtliga sina heat. I finalen fajtades Lindgren med Krzysztof Kasprczak om ledningen, men blev uttryckt och föll till tredje plats. Han var ändå med ända vägen in i mål, men fick nöja sig med en fjärdeplats
Andreas Jonssons del hade han lite oflyt i poängskörden. Han hade två heatsegrar på gång i sitt tredje och fjärde heat, men heaten flaggades av efter vurpor och i omstarterna fick Jonsson bara med sig en respektive två poäng. Han gick med till semifinal som sista man, efter inbördes seger över regerande världsmästaren Tai Woffinden. Men i semifinalen blev sist och stannade på sju poäng.
Tävlingen innehöll även en del vurpor och en av guldaspiranterna, Darcy Ward, fick utgå efter en krasch i sitt fjärde heat, där Martin Smolinski tappade kontrollen över sin cykel och körde rakt i sidan på Ward.