Sverige gav Danmark en hård match om direktplatsen till finalen i Lag-VM när event två avgjordes i Västervik under tisdagskvällen. Men danskarna gick vidare med fem poängs marginal. Sverige får nu rikta in sig på race-off i Bydgoszcz på torsdag.

Sverige fick olycklig start på tävlingen, där de stod på noll poäng efter två heat. Detta efter att Oliver ”Vispen” Berntzon vurpat i sitt första heat, och Thomas H Jonasson blivit utesluten ur det andra. Sverige var nära att komma ifatt – men kunde aldrig resa sig från försprånget danskarna fick med sig i starten.
– Vi hade det jobbigt. Uppförsbacken vi fick i början var äckligt jobbig. Men jag vill inte skylla på otur. Vi kämpar i och ligger i hela tävlingen, ingen slår av på gasen. Det finns ingen av förarna som sviker oss. Sedan gör vi lite misstag som blir avgörande. Vi blir lite heta i vissa situationer. Det är så lite som skiljer, och vi hade behövt lite tur för att ta oss vidare till final. Samtidigt som jag inte vill ta ifrån Danmark något, de kör jäkligt bra, säger svenske förbundskaptenen Stefan Andersson Skill.
Tävlingen avgjordes i slutskedet. Inför sista omgången hade Danmark ledningen med tre poäng 37 mot 34. Svenske lagkaptenen Andreas Jonsson gjorde en av säsongens bästa tävlingar, med bland annat tre heatsegrar, men typiskt nog kom ett litet misstag i det 17:e heatet när Danmarks Hans Andersen smet förbi i första varvets sista böj.
Thomas H Jonasson tog tillbaka den poängen när han besegrade Mads Korneliussen i heatet därpå och tog sin tredje raka heatseger i tävlingen. Men Peter Ljung behövde besegra Bjarne Pedersen för att hålla liv i tävlingen till det sista heatet. Så blev det inte. Bjarne, som tidigare haft Västerviksovalen som hemmabana i Sverige under många år, visade att han kan den lika bra som nuvarande Västervikskaptenen Ljung och tog hand om heatsegern. Därmed var Danmark klart för final.
Nu blir det race-off på torsdag för Sveriges del, där en finalplats står på spel och motståndet blir Polen, USA och Tjeckien.
– Det finns ingen som tror på oss på torsdag. Vi är stora underdogs och all press ligger på Australien. Det ska vi försöka utnyttja. Vad som än händer, så kommer jag inte att vara nöjd om vi missar final. Final har varit vår målsättning från första början, säger Stefan Andersson Skill.
Sverige kommer att träna klockan 12 på torsdag, och senast en halvtimme efter träningen måste laget vara inlämnat till tävlingen på kvällen. Stefan Andersson Skill meddelar att samma trupp med Andreas Jonsson, Thomas H Jonasson, Peter Ljung, Oliver Berntzon och Kim Nilsson kommer att få chansen i Bydgoszcz.
– Vi bestämmer efter träningen hur laget kommer att se ut. De som har mest fart kör. Bydgoszcz är en svår bana med svåra linjer, men hittar vi något som sticker ut så kan vi bli farliga, säger Stefan om torsdagen.
Resultat Västervik:
1. Danmark 48.
2. Sverige 45.
(Andreas Jonsson 16, (3,3,2,6(joker),2), Thomas H Jonasson 11, Peter Ljung 9, Oliver Berntzon 7).
3. Tjeckien 24.
4. Lettland 11.