Sverige är klart för final i Lag-VM efter att ha vunnit event ett i polska Gniezno. Men det var inga glädjescener som visades upp – av respekt till den svårt skadade hemmastjärnan Jaroslaw Hampel.
– Det är ett illa lårbensbrott. Jarek är en kollega, och det är klart vi känner med honom och det polska laget, säger svenske förbundskaptenen Morgan Andersson.

Det var i tävlingens fjärde heat som Jaroslaw Hampel vurpade och slungades i full fart mot skyddssargen, och fastnade under luftkuddarna. Hampel fördes direkt till sjukhus, och vårdas där för ett svårt lårbensbrott.
Ett svårt avbräck för det polska laget givetvis, som blev en förare kort under resten av tävlingen. Polackerna kunde då inte matcha den svenska kvartetten, som kunde hålla undan till seger. Därmed gick det svenska laget direkt till finalen i Vojens nästa lördag. Det är första gången sedan 2012 som Sverige kör final i Lag-VM.
– Vi kom överens om att inte hoppa av glädje i respekt för Jarek. Det var givetvis blandade känslor efter en så svår skada, men vi var fokuserade och gjorde vårt jobb. Alla 20 gubbarna, inklusive mekaniker, gjorde ett kanonjobb under tävlingen, säger Morgan Andersson.
Med de nya förutsättningarna blev det också en hel del att hålla reda på för lagledningen, där Morgan Andersson hade hjälp av rutinerade Mats Olsson, som klivit in externt som assisterande förbundskapten under Lag-VM.
Allt gick ut på att hålla en differens till polackerna, som understeg sex poäng, så att de inte fick använda jokern. Jokerdraget, med chans till dubbel poängskörd, kan bara nyttjas fram till och med det 16:e heatet, och inte i den sista omgången.
– Det var lite knöligt i den fjärde omgången, och mycket info fram och tillbaka till gubbarna. Det gällde att inte ge Polen jokerchans. Jag är glad att Mats var med, för att det blev mycket att hålla reda på, och mellan heat 13 och 18 var det många olika överväganden. Jag var lite överraskad att polackerna inte försökte mer att få till ett jokerläge. Jag tycker också att vi hanterade det här läget i tävlingen väldigt bra, säger Morgan Andersson.
De svenska förarna gjorde en jämn laginsats, där VM-debutanten Linus Sundström var poängbäst med 12 inkörda poäng.
Sverige slipper nu ett vanskligt race-off på torsdag, och kan koncentrera sig på lördagens final. Här kommer det att bli en ändring i laguppställningen då Fredrik Lindgren kommer in i startfyran. Det var bestämt på förhand. Men vem som ska ut är inte bestämt.
– Fredrik är så pass bra i Vojens att han ska vara med där, och den planen följer vi. Vojens är också en helt annan bana än i Gniezno. Vi kommer att ta ett senare beslut om vem som får kliva av, säger Morgan Andersson.
Det är fyra år sedan Sverige tog medalj i Lag-VM, då man körde till sig ett brons i polska Gorzow. Senast Sverige tog ett guld i Lag-VM sträcker sig till 2005, då kvintetten Tony Rickardsson, Peter Karlsson, Mikael Max, Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck körde hem guldet i engelska Poole.
Hur långt kan det räcka den här gången?
– Målet är att vi ska vara med och fajtas om en medalj. Svensk speedway har fina traditioner på banan i Vojens, säger Morgan Andersson.
I det svenska laget ådrog sig både Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck lättare smällar mot knät respektive handleden. Det lär inte vara någon större fara med någon av dem, men är under utredning meddelar Morgan Andersson.
Danmark är redan kvalificerat för final i egenskap av värdnation, och jämte Sverige gör Storbritannien, Australien, USA och Lettland upp om den tredje direktplatsen i måndagens event två i engelska Kings Lynn.
Den sista finalplatsen bestäms i torsdagens race-off, dit Polen och Ryssland får sällskap av tvåan och trean från måndagens tävling i Kings Lynn.
Resultat Lag-VM event 1 Gniezno:
1. Sverige 40 poäng
(Linus Sundström 12, Antonio Lindbäck 11, Peter Ljung 9 och Andreas Jonsson 8).
2. Polen 36
(Przemyslav Pawlicki 13, Maciej Janowski 13, Bartosz Zmarzlik 10, Jaroslaw Hampel 0)
3. Ryssland 27
(Artem Laguta 11, Vitaly Belusov 9, Renat Gafurov 5, Andrej Kurdiashov 2)
4. Tjeckien 20
(Vaclav Milik 12, Matej Kus 3, Tomas Suchanek 3, Eduard Krcmar 2)