Säsongens första GP-tävling i Sverige blev ett magplask för blå-gul del. Ingen ur trion Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson och Peter Ljung lyckades ta sig till semifinal. Bäst runt G&B Arena var britten Tai Woffinden – som vann sin andra raka GP-tävling den här säsongen.

Efter Fredrik Lindgrens tre semifinaler på fyra tävlingar fanns det en svensk förhoppning om framgång när GP-cirkusen gjorde comeback i Målilla, på en gammal hemmabana för svensktrion Lindgren, Jonsson och Ljung.
Men Peter Ljungs heatvinst i det tionde heatet blev den enda svenska triumfen under kvällen. I övrigt var det nattsvart. Ljung, som var tävlingens wild card, är också den ende av de svenska förarna som kan få ett godkänt för insatsen. Ljung stannade på sju poäng, medan Lindgren fick nöja sig med fem och Jonsson fyra.
– Jag har inget att skylla på, jag körde riktigt risigt. Det värsta är att det känns som att VM-säsongen gled mig ur händerna i kväll. Det börjar bli långt upp till Greg och Tai i toppen, sa en nedstämd Fredrik Lindgren efter tävlingen.
Det blev till slut en repris på finalduellen i Prag mellan Greg Hancock och Tai Woffinden. Hancock ledde finalen i knappt ett varv, innan Woffinden gick förbi och höll den positionen tills han blev visad målflaggan. Trea slutade Chris Holder och fyra Jaroslaw Hampel.
Förutom detta blev det stort fokus på en situation mellan Matej Zagar och Nicki Pedersen i första semifinalen. I sista kurvan strax innan målgång satsade Pedersen allt för att gå förbi Zagar, men rammade denne i sidan och föranledde kvällens enda krasch. Zagar blev i sin tur vansinnig och hoppade och knuffade till Pedersen, samtidigt som han rev av honom glasögonskyddet, de så kallade tear-offen.
Pedersen svarade med en spark innan han, ursinnig, körde upp i depån. Vid en intervju kort senare spottade Zagar mot Pedersen, som vände sig om och enligt uppgift skrek ”I shall report you”.
Så blev det. För båda två. FIM:s jurymedlemmar kallade Zagar och Pedersen till förhör om incidenten, och båda kan enligt uppgift vänta ett disciplinärt straff.
Race försökte få en kommentar från både Zagar och Pedersen om det inträffade, men båda avvisade detta.
Text: Thomas Lindblom
Foto: Anders Holm