Sverige pressade Australien om en plats i Lag-VM-finalen – men en omdiskuterad uteslutning på Kim Nilsson i heat 15 sänkte de blå-gulas finalmöjlighet.
– Inte för att jag vill låta bitter, men det kändes som att Australien inte fick missa final. Jag tycker inte Kim ska bli utesluten. Tjecken gör samma grej mot Kim tidigare i heatet, men Kim slår av. Och dessutom kommer beskedet alldeles för sent. Riktigt dåligt, tyckte svenske förbundskaptenen Stefan Andersson Skill.

Kampen om den sista finalplatsen i torsdagkvällens race-off i Bydgoszcz kom att bli en kamp mellan Sverige och Australien, och i viss mån Greg Hancock som på egen hand styrde det amerikanska laget.
Sverige och Australien växlade i ledningen fram till det 15:e heatet. Alla trodde att svenske Lag-VM-debutanten Kim Nilsson kört hem en tvåpoängare för Sverige och behållt den knappa differensen upp till australiensarna. Men efter målgång bestämde sig domaren, britten Jim Lawrence, för att utesluta Nilsson efter incidenten där tjecken Eduard Krcmar klättrade på sargen och mirakulöst höll sig kvar på cykeln, efter en snäv situation när Kim Nilsson återtog den förlorade andraplatsen i heatet. Sverige blev därmed av med två poäng.
– Jag kunde inte ringa till domaren heller, eftersom beskedet kom först när heat 16 skulle ut. Men så blev det omstarter och då sprang jag för att ringa, och då var jag inte glad kan jag säga. Det känns som att luften gick ur oss efter det beskedet. Det tog hårt på grabbarna. Vi hade kämpat så hårt och skrämt Australien ordentligt tävlingen igenom, säger Stefan Andersson Skill.
– Vi hade behövt den lilla lilla turen för att gå vidare. Den hade vi inte i Västervik heller. Och faktiskt inte i lördags heller, då England gick vidare istället för Australien. Jag är säker på att vi hade kört över England om de varit med istället för Australien. Vi kämpade på stenhårt, och killarna visade ett enormt hjärta för Sverige, men man måste flyt också, fortsätter Stefan.
I tävlingens sista fyra heat gled Australien ifrån och vann till slut med elva poäng, men den svenska insatsen ska inte skämmas för sig. Och en förare som Oliver Berntzon har ännu en gång bevisat att han besitter en en framtida potential som är unik. Under torsdagskvällen slog han bland annat 2012 års världsmästare Chris Holder, och visade upp en respektlös inställning och en fart som lovar gott för framtiden. Detsamma gäller Thomas H Jonasson som gjorde två av sina bästa internationella framträdanden under Lag-VM-vecken, och var den svensk som hade bäst fart runt Bydgoszcz något svårbemästrade oval.
Inför tävlingen valde förbundsledningen att peta rutinerade Peter Ljung till förmån för Kim Nilsson. Ljung var inte glad över beskedet.
– Han var fruktansvärt besviken, och det ska han vara också. Men han var med och pushade och hjälpte till i depån ändå, det är strongt gjort, säger Stefan och motiverar ändringen med följande:
– Det var en magkänsla att jag ville göra en förändring. Har jag en sådan känsla så måste jag följa den, även att det skär i hjärtat att ge Peter ett sådant besked. Sedan visste killarna om att vi tog ut laget efter träningen, och Kim såg bra ut på träningen. Han åkte fort, och gjorde jag ett val.
Den svenske lagkaptenen Andreas Jonsson var inte lika framträdande som vid kvalet i Västervik, men bakom det något mindre poängutfallet låg också ett febrilt kämpande med inställningarna på cyklarna.
– Jonsson gjorde nog alla förändringar man kan göra på en speedwaycykel under en tävling. Han var fruktansvärt besviken på sig själv, säger Stefan.
Trots en hedersam insats, och en kraftigt förbättrad insats jämfört med fjolårets misslyckande, så var Andersson Skill besviken över Lag-VM-resultatet.
– Målet var att nå final, så det här är ett resultatmässigt misslyckande. Vi kan inte vara nöjda, men vi gjorde vad vi kunde. Jag är nöjd med inställningen hos grabbarna. Det har varit riktigt roligt att jobba med dem under den här veckan. Det tar vi med oss in i framtiden, säger Stefan Andersson Skill.
Australien kör nu final på lördag mot Danmark, Storbritannien och arrangörslandet Polen.
– Jag tror att Danmark vinner, säger Stefan Andersson Skill.
En som har saknats i det svenska laget är landets kanske bäste förare för stunden, Fredrik Lindgren, som tidigt i våras deklarerade att han nobbar deltagande i Lag-VM på obestämd tid. Stefan Andersson Skill efterlyser en insats för att få Lindgren på andra tankar inför nästa år.
– En Lindgren på rätt humör ska vara med i ett landslag. Det är synd att han inte är med, och han tog det här beslutet. Men jag hoppas att vi kan få till en sittning framöver för att kunna försöka reda ut detta, säger Stefan.
Resultat Race-Off.
1. Australien 43.
2. Sverige 32. (Thomas H Jonasson 11, Andreas Jonsson 9, Oliver Berntzon 8, Kim Nilsson 4).
3. USA 26.
4. Tjeckien 24.